Porto

(Portugali, Ranska, USA, Puola 2016)

Ohjaus: Gabe Klinger
Pääosissa: Anton Yelchin, Lucie Lucas, Françoise Lebrun

Porto (2016)

Gabe Klingerin ohjaama Porto on toinen kahdesta elokuvasta, jotka onnistuin katsomaan osana tämän vuoden Sodankylän elokuvajuhlia (10.-14.6.2020). Toinen katsomani elokuva oli High Life (2018). Sodankylän elokuvajuhlat järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa koronaepidemian takia.

Porto on herkkä ja runollinen kuvaus kahden ihmisen kohtaamisesta Porton kaupungissa Portugalissa. Jake (Anton Yelchin) on amerikkalaisen suurlähettiläsperheen vesa, joka on jäänyt asumaan Portoon. Mati (Lucie Lucas) puolestaan on Jakea hieman vanhempi yliopisto-opiskelija, joka etsii paikkaansa kaupungissa ja elämässä.

Matin ja Jaken tiet kohtaavat arkeologisilla kaivauksilla, junassa ja kahvilassa. Suhde lähentyy nopeasti ja palaa nopeasti suurella liekillä. Elokuva päästää katsojan keskelle tunnekuohua, jossa järki ei enää toimi tutulla tavalla. Yhden ihmissuhteen dynamiikan ohella kuvatuksi tulee kaupungin sielunmaisema.

Porto on yksi Anton Yelchin viimeisiä elokuvia ennen 27-vuotiaan näyttelijän tapaturmaista kuolemaa vuonna 2016. Jim Jarmusch (mm. Broken Flowers, The Limits of Control) on yksi elokuvan tuottajista.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

Her

(USA 2013)

Ohjaus: Spike Jonze
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Her (2014)
Her (2014)

Apple esittelee ensi viikolla uudet versiot käyttöjärjestelmistään (iOS 8 ja Mac OS X Yosemite). Mobiililaitteiden iOS 8 tulee ennakkotietojen mukaan sisältämään suomenkielisen version virtuaaliassistentista nimeltä Siri.

Spike Jonzen (mm. Being John Malkovich, Hassut hurjat hirviöt) ohjaama Her kertoo miehestä, joka hankkii itselleen uusimman saatavilla olevan käyttöjärjestelmän, OS1:n. Käyttöjärjestelmän keskeisenä ominaisuutena on Samantha – henkilökohtainen avustaja.

Jonzen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on rakkaustarina, jonka osapuolina ovat mies ja käyttöjärjestelmä. Tai ehkä olisi parempi sanoa ihminen ja käyttöjärjestelmä, koska Joaquin Phoenixin esittämä Theodore ei ole ainut hullaantuva. Kuka ei rakastuisi toiseen, joka on aina paikalla, tuntee sinut ja auttaa arkisissa askareissa ilman turhia painolasteja?

Jatka lukemista ”Her”

Sisareni puolesta

(My Sister’s Keeper, USA 2009)

Ohjaus: Nick Cassavetes
Pääosissa: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin

My Sister's Keeper (2009)

Nick Cassavetesin (Face/Off, Notebook) ohjaama Sisareni puolesta on huumorin hipuilla varustettu tunteellinen draama kolmilapsisesta perheestä, joka taistelee perheen vanhimman tyttären Katen (Sofia Vassilieva) leukemiaa vastaan.

Pikkusisko Anna (Abigail Breslin) on toiminut vastasyntyneestä saakka isosiskonsa luuydin- ja elinluovuttajana, mutta nyt 12-vuotiaana hän ilmoittaa, ettei aio suostua enää munuaisen luovutukseen. Äidille (Cameron Diaz) Annan suunnanmuutos on järkytys.

Elokuvan alkuasetelma on mielenkiintoinen ja tilanteita kehitellään läpi elokuvan tuoreella tavalla. Tarinan vieminen välillä oikeussaliin on hieman riskialtista uskottavuuden kannalta, mutta elokuvan tunnelma ja näyttelijät kantavat senkin yli. Etenkin Alec Baldwinin juristihahmo tuo elokuvaan lämminhenkistä huumoria. Kaiken kaikkiaan elokuva on hyvinkin katsottava kokonaisuus. Cameron Diaz selviytyy vaativasta roolistaan tyylikkäästi.

Elokuvasta voi muuten bongata jälleen yhden leffapuhelinnumeron: 555-0173.

IMDb / Elonet

Crazy Heart

(USA 2009)

Ohjaus: Scott Cooper
Pääosissa: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall

Crazy Heart (2009)

Bad Blake (Jeff Bridges) on loppuunkulunut ja alkoholisoitunut country-muusikko, joka keikkailee pikkupaikkakuntien keilahalleissa ja kuppiloissa. Rahat ja terveys ovat lähestulkoon kadonneet, mainetta ja ylpeyttä on jäljellä enää hitunen. Miehen ura ja elämä ovat vääjäämättä valumassa aavikon hiekkaan.

Elähdyttävä tuulen vire puhaltaa kuitenkin Santa Fessä, jossa Blake tutustuu paikalliseen toimittajaan, Jean Craddockiin (Maggie Gyllenhaal). Jean ja tämän nelivuotias poika Buddy (Jack Nation) saavat uupuneen muusikon pohtimaan elämäänsä uudelleen.

Jatka lukemista ”Crazy Heart”

Two Lovers

(USA 2008)

Ohjaus: James Gray
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw

Two Lovers (2008)

Leonard (Joaquin Phoenix) on aikuinen mies, joka asuu vanhempiensa luona New Yorkissa ja auttaa isäänsä pesulabisneksessä. Syrjäänvetäytyvälle Leonardille esitellään viehättävä nuori nainen, Sandra Cohen (Vinessa Shaw), jonka isä olisi mahdollisesti ostamassa perheen pesulan. Kaikki palaset tulevaisuuden rakentamiseksi alkavat olla kohdallaan, kunnes kuvaan astuu naapurissa asuva Michelle (Gwyneth Paltrow).

James Grayn (We Own the Night) ohjaama Two Lovers on periaatteessa melko tavallinen rakkausdraama, mutta sen tunnelma on omalaatuisen kiehtova. Suuri merkitys on näyttelijöiden, ja erityisesti Joaquin Phoenixin, roolisuorituksilla. Phoenix näyttelee herkkää ja mieleltään epävakaata nuorta miestä alkuvoimaisella energialla. Välillä jopa epäilee, onko kyse näyttelemisestä laisinkaan. Two Lovers on ainakin tällä haavaa Phoenixin oman ilmoituksen perusteella miehen viimeinen elokuva. Kaikki tämä on mielenkiintoisen outoa. IMDb-linkki

Kielletty hedelmä

(Suomi 2009)

Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Jani Volanen

Kielletty hedelmä (2009)

Dome Karukosken ohjaama Kielletty hedelmä kertoo kahdesta hiljan täysi-iän saavuttaneesta vanhoillislestadiolaistytöstä, jotka saapuvat Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin katsomaan kaupungin ”syntistä” elämää. Raakelille (Marjut Maristo) ja Marialle (Amanda Pilke) uutta ja ihmeellistä ovat muun muassa televisio, elokuvat, meikit, pussailu ja alkoholi. Kielletty hedelmä kuvaa tyttöjen seikkailuja varsin oivallisesti. Lievä ylilyönti elokuvassa on ainoastaan Marian vanhempi sisko, joka on muuttanut pääkaupunkiseudulle jo aiemmin ja jonka siiderin lipitys on varsin alleviivaavaa. Elokuvan loppupuoli tekee aiheen käsittelystä piirun verran jämäkämpää. Alkuosan moottorina toimii lähes pelkästään tyttöjen uutuuden viehätys. Elokuvan on käsikirjoittanut Aleksi Bardy. IMDb-linkki