Her

(USA 2013)

Ohjaus: Spike Jonze
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Her (2014)
Her (2014)

Apple esittelee ensi viikolla uudet versiot käyttöjärjestelmistään (iOS 8 ja Mac OS X Yosemite). Mobiililaitteiden iOS 8 tulee ennakkotietojen mukaan sisältämään suomenkielisen version virtuaaliassistentista nimeltä Siri.

Spike Jonzen (mm. Being John Malkovich, Hassut hurjat hirviöt) ohjaama Her kertoo miehestä, joka hankkii itselleen uusimman saatavilla olevan käyttöjärjestelmän, OS1:n. Käyttöjärjestelmän keskeisenä ominaisuutena on Samantha – henkilökohtainen avustaja.

Jonzen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on rakkaustarina, jonka osapuolina ovat mies ja käyttöjärjestelmä. Tai ehkä olisi parempi sanoa ihminen ja käyttöjärjestelmä, koska Joaquin Phoenixin esittämä Theodore ei ole ainut hullaantuva. Kuka ei rakastuisi toiseen, joka on aina paikalla, tuntee sinut ja auttaa arkisissa askareissa ilman turhia painolasteja?

Jatka lukemista ”Her”

Sisareni puolesta

(My Sister’s Keeper, USA 2009)

Ohjaus: Nick Cassavetes
Pääosissa: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin

My Sister's Keeper (2009)

Nick Cassavetesin (Face/Off, Notebook) ohjaama Sisareni puolesta on huumorin hipuilla varustettu tunteellinen draama kolmilapsisesta perheestä, joka taistelee perheen vanhimman tyttären Katen (Sofia Vassilieva) leukemiaa vastaan.

Pikkusisko Anna (Abigail Breslin) on toiminut vastasyntyneestä saakka isosiskonsa luuydin- ja elinluovuttajana, mutta nyt 12-vuotiaana hän ilmoittaa, ettei aio suostua enää munuaisen luovutukseen. Äidille (Cameron Diaz) Annan suunnanmuutos on järkytys.

Elokuvan alkuasetelma on mielenkiintoinen ja tilanteita kehitellään läpi elokuvan tuoreella tavalla. Tarinan vieminen välillä oikeussaliin on hieman riskialtista uskottavuuden kannalta, mutta elokuvan tunnelma ja näyttelijät kantavat senkin yli. Etenkin Alec Baldwinin juristihahmo tuo elokuvaan lämminhenkistä huumoria. Kaiken kaikkiaan elokuva on hyvinkin katsottava kokonaisuus. Cameron Diaz selviytyy vaativasta roolistaan tyylikkäästi.

Elokuvasta voi muuten bongata jälleen yhden leffapuhelinnumeron: 555-0173.

IMDb / Elonet

Crazy Heart

(USA 2009)

Ohjaus: Scott Cooper
Pääosissa: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall

Crazy Heart (2009)

Bad Blake (Jeff Bridges) on loppuunkulunut ja alkoholisoitunut country-muusikko, joka keikkailee pikkupaikkakuntien keilahalleissa ja kuppiloissa. Rahat ja terveys ovat lähestulkoon kadonneet, mainetta ja ylpeyttä on jäljellä enää hitunen. Miehen ura ja elämä ovat vääjäämättä valumassa aavikon hiekkaan.

Elähdyttävä tuulen vire puhaltaa kuitenkin Santa Fessä, jossa Blake tutustuu paikalliseen toimittajaan, Jean Craddockiin (Maggie Gyllenhaal). Jean ja tämän nelivuotias poika Buddy (Jack Nation) saavat uupuneen muusikon pohtimaan elämäänsä uudelleen.

Jatka lukemista ”Crazy Heart”

Two Lovers

(USA 2008)

Ohjaus: James Gray
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw

Two Lovers (2008)

Leonard (Joaquin Phoenix) on aikuinen mies, joka asuu vanhempiensa luona New Yorkissa ja auttaa isäänsä pesulabisneksessä. Syrjäänvetäytyvälle Leonardille esitellään viehättävä nuori nainen, Sandra Cohen (Vinessa Shaw), jonka isä olisi mahdollisesti ostamassa perheen pesulan. Kaikki palaset tulevaisuuden rakentamiseksi alkavat olla kohdallaan, kunnes kuvaan astuu naapurissa asuva Michelle (Gwyneth Paltrow).

James Grayn (We Own the Night) ohjaama Two Lovers on periaatteessa melko tavallinen rakkausdraama, mutta sen tunnelma on omalaatuisen kiehtova. Suuri merkitys on näyttelijöiden, ja erityisesti Joaquin Phoenixin, roolisuorituksilla. Phoenix näyttelee herkkää ja mieleltään epävakaata nuorta miestä alkuvoimaisella energialla. Välillä jopa epäilee, onko kyse näyttelemisestä laisinkaan. Two Lovers on ainakin tällä haavaa Phoenixin oman ilmoituksen perusteella miehen viimeinen elokuva. Kaikki tämä on mielenkiintoisen outoa. IMDb-linkki

Kielletty hedelmä

(Suomi 2009)

Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Jani Volanen

Kielletty hedelmä (2009)

Dome Karukosken ohjaama Kielletty hedelmä kertoo kahdesta hiljan täysi-iän saavuttaneesta vanhoillislestadiolaistytöstä, jotka saapuvat Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin katsomaan kaupungin ”syntistä” elämää. Raakelille (Marjut Maristo) ja Marialle (Amanda Pilke) uutta ja ihmeellistä ovat muun muassa televisio, elokuvat, meikit, pussailu ja alkoholi. Kielletty hedelmä kuvaa tyttöjen seikkailuja varsin oivallisesti. Lievä ylilyönti elokuvassa on ainoastaan Marian vanhempi sisko, joka on muuttanut pääkaupunkiseudulle jo aiemmin ja jonka siiderin lipitys on varsin alleviivaavaa. Elokuvan loppupuoli tekee aiheen käsittelystä piirun verran jämäkämpää. Alkuosan moottorina toimii lähes pelkästään tyttöjen uutuuden viehätys. Elokuvan on käsikirjoittanut Aleksi Bardy. IMDb-linkki

Mies joka rakasti Yngveä

(Mannen som elsket Yngve, Norja 2008)

Ohjaus: Stian Kristiansen
Pääosissa: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch

Mannen som elsket Yngve (2008)

On vuosi 1989 ja Berliinin muuri on kaatumaisillaan ja lopulta kaatunut. Samaan aikaan toisaalla eli Etelä-Norjassa, Stavangerin rannikkokaupungissa Jarle (Rolf Kristian Larsen), Helge (Arthur Berning), Katrine (Ida Elise Broch) ja kumppanit yrittävät hioa kokoon poliittisesti tiedostavaa bändiä. He ovat noin 16-vuotiaita. Nuorille suunnattu, mutta vanhemmillekin sopiva elokuva perustuu Tore Renbergin vuonna 2003 ilmestyneeseen kirjaan Mannen som elsket Yngve. Elokuva on toisaalta aika perinteinen nuorisodraama, mutta toimii jollakin tuoreella tavalla. Merkittävä tekijä elokuvassa on ajan hengen mukainen tyylikäs musiikki, joka on antaumuksella valittu. Kannattaa käydä myös elokuvan kotisivuilla, josta löytyy muun muassa aivan hillitön biisi Fittesatan Anarkikommando: www.mannensomelsketyngve.no Nimi kertoo jo paljon.

IMDb-linkki