Punainen ilmapallo (1956)

Le ballon rouge (Ranska)
Ohjaus: Albert Lamorisse
Pääosissa: Pascal Lamorisse, Sabine Lamorisse
Kesto: 34 min.
Ikäraja: S

Punainen ilmapallo on ranskalaisen Albert Lamorissen lyhytelokuva pojasta ja punaisesta ilmapallosta. Nuori poika löytää punaisen heliumilla täytetyn ilmapallon matkalla kouluun, jonka jälkeen pallosta ja pojasta tulee erottamattomat.

Le ballon rouge (1956)

Puolen tunnin elokuvan aikana ilmapallo seuraa poikaa kouluun, kotiin ja kirkkoon, ja aiheuttaa samalla hämmennystä niin aikuisissa kuin lapsissakin. Toisen maailmansodan jälkeisen Pariisin harmailla kaduilla punainen ilmapallo on värikäs ilmestys.

Kyseessä on lapsen maailmaan sijoittuva fantasiaelokuva, jossa ilmapallo voi symboloida monia asioita. Punaisena hehkuva pallo voi kuvastaa iloa, toivoa, mielikuvitusta, erilaisuutta, kapinahenkeä, sääntöjen rikkomista, uutta ajattelua tai leikkimielisyyttä – kaikkea sitä, mikä vastustaa vakiintuneita sääntöjä ja luutuneita ajatusmalleja.

Jatka lukemista ”Punainen ilmapallo (1956)”

Muistan sinut, Pariisi (2022)

Revoir Paris (Ranska)
Ohjaus: Alice Winocour
Pääosissa: Virginie Efira, Benôit Magimel, Grégoire Colin
Kesto: 103 min.
Ikäraja: K12

Kävin eilen elokuvissa Kino Tapiolassa, jossa oli itselleni sopivaan aikaan esitysvuorossa Alice Winocourin ohjaama ja käsikirjoittama Muistan sinut, Pariisi.

Muistan sinut, Pariisi (2022) -elokuvan juliste Kino Tapiolan ikkunassa.

Virginie Efira esittää elokuvassa venäjän kielen tulkkina radiossa työskentelevää Miaa, joka joutuu osalliseksi useita kuolonuhreja vaativaan terrori-iskuun Pariisissa. Mia ei muista tapahtumia jälkikäteen lainkaan, mutta alkaa selvittämään, mitä tuona iltana tarkalleen ottaen tapahtui.

Alice Winocourin (mm. Mustang-elokuvan käsikirjoitus) ohjaus on humaani kuvaus ihmisistä, jotka ovat joutuneet kokemaan erittäin traumaattisen tapahtuman. Se on myös elokuva Pariisista ja sen sosiaalisista kerrostumista. Kerros kerrokselta edetään turisteille myytävästä kiiltokuvasta kohti yhteiskunnallisesti realistisempaa nelivärifilmiä, johon kuuluvat muun muassa paperittomat työntekijät Ranskan entisistä siirtomaista.

Pääosaa esittävä Virginie Efira on kuuma nimi ranskalaisessa elokuvassa. Olen onnistunut näkemään hänen elokuvistaan tähän mennessä seuraavat: Benedetta (2021), Sibyl (2019), Elle (2016) ja Victoria (2016). Muistan sinut, Pariisi asettuu luontevasti tähän mainioon laatuelokuvien jatkumoon.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Olen kuka haluat (2019)

Celle que vous croyez (Ranska)
Ohjaus: Safy Nebbou
Pääosissa: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil
Kesto: 102 min.
Ikäraja: K-12

Ranskalaisissa elokuvissa on monesti omanlainen, juonellisesti lievän anarkistinen ote. Entinen työkaverini sanoi hyvin, että ranskalaisen leffan hienous piilee siinä, että se voi päättyä milloin tahansa. Juonta voidaan viedä eteenpäin mielenkiintoisia sokkeloita pitkin ja päättää, että tämä päättyy nyt tähän.

Celle que vous croyez (2019)

Jotain tällaista voi kokea myös Safy Nebboun ohjaamassa elokuvassa Olen kuka haluat (2019). Siinä Juliette Binoche näyttelee Clairea, viisikymppistä, 20 avioliittovuoden jälkeen eronnutta, kahden pojan äitiä, joka aloittaa Facebookissa suhteen nuoremman miehen Alexin (François Civil) kanssa.

Jatka lukemista ”Olen kuka haluat (2019)”

Both Sides of the Blade (2022)

Avec Amour et Acharnement (Ranska)
Ohjaus: Claire Denis
Pääosissa: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Bulle Ogier
Kesto: 116 min.
Ikäraja: K12

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Claire Denis’n ohjaaman kolmiodraaman Both Sides of the Blade. Elokuva esitettiin Espoo Cinéssa 3.9.2022 iltapäivänäytöksenä Tapiolan kulttuurikeskuksessa.

Both Sides of the Blade (2022)

Both Sides of the Blade kertoo onnellisen oloisesta keski-ikäisestä pariskunnasta, Sarasta (Juliette Binoche) ja Jeanista (Vincent Lindon), jotka elokuvan alussa uivat paratiisinomaisessa rantakohteessa. Kotiinpaluu sateiseen Pariisiin aiheuttaa kuitenkin elämän tasapainon katoamisen, kun menneisyydestä saapuu yhteinen tuttu ja Saran entinen rakastaja François (Grégoire Colin).

Jatka lukemista ”Both Sides of the Blade (2022)”

Coda – Kahden maailman välissä (2021)

CODA (Yhdysvallat, Ranska)
Ohjaus: Siân Heder
Pääosissa: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin
Kesto: 112 min.
Ikäraja: 12

Suomenkielisen lisänimensä mukaisesti Coda kertoo elämästä kahden maailman välissä. Päähenkilö nuori Ruby on perheensä ainoa, joka ei ole kuuro. Kalastuksella elantonsa hankkivan perheen isä, äiti ja veli ovat kuuroja, ja tytär Ruby toimii monessa tilanteessa perheensä tulkkina. Elokuvan nimi juontaa englanninkielisestä lyhenteestä CODA (Child of Deaf Adults).

CODA (2021)

Elokuva kuvaa elämää kuurona, hieman samaan tapaan kuin muutaman vuoden takainen upea Sound of Metal (2019). Coda on kuitenkin enemmän kasvutarina, kertomus nuoresta kuulevasta tytöstä, joka etsii ja löytää elämälleen tarkoitusta ja suuntaa. Ruby haluaa lähteä opiskelemaan musiikkia ja laulamista, joka on ristiriidassa vanhempien odotusten kanssa.

Coda perustuu ranskalaiseen elokuvaan La famille Béliere (2014), josta Siân Heder on ohjannut Massachusettsiin sijoittuvan englanninkielisen version. Tarinan kaari on tasapainoinen. Elokuva kattaa temaattisesti nuoren ihmisen kasvun, perheen merkityksen, talouden muutoksen, kalastajien ahdingon sekä uudenlaiset taloudellisen yhteistyön muodot. Lisäksi elokuvassa on maanläheistä huumoria ja kykyä iskeä myös tunteisiin.

Jatka lukemista ”Coda – Kahden maailman välissä (2021)”

Kuin taivaan lintu

(Sans toit ni loi / Vagabond, Ranska 1985)

Ohjaus: Agnès Varda
Pääosissa: Sandrine Bonnaire, Macha Méril, Stéphane Freiss

Uusimman Filmihullu-lehden (1/2022) teemana on ranskalaisohjaaja Agnès Varda (1928-2019). Lehden innoittamana päätin katsoa yhden Vardan merkkiteoksista, elokuvan Kuin taivaan lintu.

(Sans toit ni loi / Vagabond, 1985)

Elokuvan päähenkilö Mona Bergeron (Sandrine Bonnaire) on jollain lailla hukassa. Etelä-Ranskan viinialueella talvella repun ja teltan kanssa kiertelevästä nuoresta naisesta ei paljasteta kuin pieniä tiedon murusia, mutta elokuvan alku toteaa kaiken johtavan päähenkilön kuolemaan. Elokuvan missio on kertoa, keitä päähenkilö tapasi ja mitä tapahtui ennen kuolemaa.

Kuin taivaan lintu on rakennettu nerokkaasti, koska se pakottaa katsojan ottamaan jonkin kannan tapahtumiin ja päähenkilö Monan toimintaan. Päähenkilö on selkeästi normaalin sosiaalisen elämän ulkopuolella. Hän pummaa, varastaa ja välttelee vastuuta kaikesta. Hän haluaa olla vapaa – ja etäällä muista ihmisistä. Kuin taivaan lintu.

Jatka lukemista ”Kuin taivaan lintu”