Isäni Toni Erdmann

(Saksa, Itävalta, Romania 2016)

Ohjaus: Maren Ade
Pääosissa: Peter Simonischek, Sandra Hülle, Michael Wittenborn

Toni Erdmann (2016)
Toni Erdmann (2016)

Perjantaina 19.8.2016 alkoi 27. Espoo Ciné -elokuvafestivaali. Olin katsomassa tapahtuman avajaiselokuvan Maren Aden ohjaaman Toni Erdmannin. Elokuva on palkittu mm. Berliinin ja Cannes’n elokuvajuhlilla. Eivät olleet palkintoraadeissa väärässä. Tätä kannatti ehdottomasti lähteä katsomaan!

Elokuva kertoo isän (Peter Simonischek) ja tyttären (Sandra Hülle) suhteesta ja kommentoi samalla osuvasti puhelimien ja Skype-yhteyksien kyllästämää elämäämme. Tytär työskentelee Bukarestissa konsulttina öljy-yhtiölle ja isä päättää lähteä Saksasta yllätysvierailulle tyttärensä luo. Seurauksena on joukko huvittavia ja vaivaannuttavia kohtaamisia, jotka johtavat vakavampiinkin pohdintoihin elämästä.

Jatka lukemista ”Isäni Toni Erdmann”

4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää

(4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, Romania 2007)

Ohjaus: Cristian Mungiu
Pääosissa: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)

4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää on karmea elokuva. Se on hieno, tärkeä ja karmea elokuva. Tarina sijoittuu pienehköön romanialaiseen kaupunkiin vuonna 1987, kaksi vuotta ennen Nicolae Ceauşescun valtakauden päättymistä. Pääosassa on kaksi nuorta opiskelijanaista, joista toinen on hankkimassa aborttia. Ceauşescun hallitus kielsi abortin vuonna 1966, jotta maa vaurastuisi kasvavan syntyvyyden ansiosta. Todellisuudessa seurauksena oli valtava hylättyjen lapsien määrä sekä elokuvan kuvaamien tapausten yleistyminen. Cristian Mungiun ohjaama elokuva palkittiin kultaisella palmulla Cannes’n elokuvajuhlilla vuonna 2007. IMDb-linkki

12:08 East of Bucharest

(A fost sau n-a fost?, Romania 2006)

Ohjaus: Corneliu Porumboiu
Pääosissa: Mircea Andreecu, Teodor Corban, Ion Sapdaru

Romanialaisen ohjaajan Corneliu Porumboiun elokuva 12:08 East of Bucharest (tai A fost sau n-a fost?) on hyväntahtoisella huumorilla hyöstetty muistelu vuoden 1989 joulukuun tapahtumista, jolloin presidentti Nicolae Ceausescu syöstiin vallasta. Vallankumouksen keskuksesta, Bucharestista itään sijaitsevan pikkukaupungin tv-kanavan toimittaja Virgil Jderescu (Teodor Corban) päättää 16 vuoden jälkeen selvittää, koettiinko vallankumous myös heidän kaupungissaan.

Jatka lukemista ”12:08 East of Bucharest”