Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

(Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Ruotsi 2013)

Ohjaus: Felix Herngren
Pääosissa: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)

Ihmiset elävät nykyään pitempään kuin ennen ja elinajanodote pitenee koko ajan. Omana elinaikani vastasyntyneiden poikien elinajanodote Suomessa on pidentynyt yli 9 vuodella ja tyttöjen yli 6 vuodella. Vuonna 2014 vastasyntyneiden elinajanodote oli pojilla yli 78 ja tytöillä liki 84 vuotta (Findikaattori). Yhä useampi elää yli 100-vuotiaaksi.

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on Felix Herngrenin ohjaama elokuva, joka perustuu Jonas Jonassonin samannimiseen ruotsalaiseen menestysromaaniin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Piratförlaget 2009). Tarina kertoo palvelutalossa asuvasta Allan Karlssonista (Robert Gustafsson), joka täyttää 100 vuotta. Ennen kuin paikallislehden toimittaja ja muu juhlaväki ehtivät kärrätä kakkua Allanin huoneeseen, tämä lähtee omalle seikkailulleen ikkunasta. Takaumien avulla keritään kokoon miehen koko satavuotinen taival, joka limittyy moniin maailmanhistoriallisiin tapahtumiin.

Jatka lukemista ”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi”

Every Thing Will Be Fine

(Saksa, Kanada, Ranska, Ruotsi, Norja 2015)

Ohjaus: Wim Wenders
Pääosissa: James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg

Every Thing Will Be Fine (2015)

Every Thing Will Be Fine (2015)

Wim Wendersin viimeisin elokuva kertoo aloittelevasta kirjailijasta nimeltä Tomas Eldan (James Franco), jonka luovuus on jumissa. Mies ajaa autollaan sankassa lumisateessa nuoren pojan yli, joka menehtyy onnettomuudessa. Surullinen tapahtuma muuttaa Tomasin elämän suunnan, mutta samalla kirjallinen luomisvoima syttyy.

Kävin katsomassa elokuvan Espoo Cinén päätöspäivänä elokuussa, mutta kirjoittaminen on kuitenkin viivästynyt erinäisten syiden varjolla. Elokuva saa ensi-iltansa nyt perjantaina Yhdysvalloissa, mikä antaa jonkinlaisen tekosyyn julkaista blogipostaus juuri nyt.

Jatka lukemista ”Every Thing Will Be Fine”

The Girl With The Dragon Tattoo

(USA/Ruotsi 2011)

Ohjaus: David Fincher
Pääosissa: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

David Fincherin (Seitsemän, Fight Club, Social Network) ohjaama versio Stieg Larssonin romaanista Miehet jotka vihaavat naisia (2005) on hienosti toteutettu jännäri. Elokuva seuraa uskollisesti kirjaa (engl. The Girl With The Dragon Tattoo) ja muistuttaa aika lailla vuonna 2009 valmistunutta ruotsalaista elokuvaversiota.

Fincherin elokuvassa kaikki mahdolliset löysät on otettu pois ja siksi tapahtumien intensiteetti on suurempi kuin Niels Arden Oplevin ohjaamassa versiossa. Ruotsalainen tapahtumamiljöö on rakennettu hyvin autenttisesti, mikä saa elokuvan seuraamisen tuntumaan aluksi hieman oudolta: kaikki on nimittäin perin ruotsalaista – paitsi ihmisten puhe. Miksi esimerkiksi TV4:n uutisankkuri puhuu englantia? Tähän tottuu pian.

Jatka lukemista ”The Girl With The Dragon Tattoo”

De ofrivilliga

(Ruotsi 2008)

Ohjaus: Ruben Östlund
Pääosissa: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Henrik Vikman

De ofrivilliga (2008)

Ruben Östlundin ohjaama De ofrivilliga on mielenkiintoinen taideteos. Elokuva on niin sanottu episodielokuva eli siinä seurataan useampaa juonilinjaa rinnakkain.

Tilanteet ovat melko arkipäiväisiä ja varmasti monille tuttuja: aikuisten uuden vuoden juhlat, teinityttöjen kohellus, nuorten miesten kostea mökkireissu, peruskoulun opettajien työyhteisö ja yhteisöllinen bussimatka.

Tapa, jolla Östlund tarkastelee tilanteita ei kuitenkaan ole aivan tavanomainen. Elokuvan persoonallisten kuvakulmien ja rajausten takia katsoja ajetaan tirkistelijän rooliin, jossa ei aina näe kaikkea. Katsoja on läsnä tilanteissa, mutta esimerkiksi puhujien päitä ei välttämättä näe. Kuvakulma on kuin sängyn alta kurkistajalla.

Elokuvien katsominen sinänsä voidaan tulkita jonkinasteiseksi tirkistelyksi, mutta De ofrivilliga vie tämän ajatuksen astetta edemmäs ja tekee katsojalle selväksi tämän aseman.

Elokuva on sukua Roy Anderssonin elokuville Toisen kerroksen lauluja ja Sinä elävä. Tietty sadunomaisuus on poissa, mutta outo pohjoismaalainen tunnelma on sama. Ehkä me pohjoisen ihmiset olemme tällaisia? – Erilaisia.

IMDb-linkki

Faija

(Farsan, Ruotsi 2010)

Ohjaus: Josef Fares
Pääosissa: Jan Fares, Hamadi Khemiri, Nina Zanjani

Farsan (2010)

Josef Faresin (Jalla! Jalla!, Kopps) ohjaama Faija on lempeä ja ihmisenkokoinen ruotsalaiskomedia, jonka seurassa arki-ilta sujuu varsin mainiosti. Kerronnan tempo on verkkainen, mutta kiireen vastapainona se toimii. Jos elokuvavalinnaltaan haluaa enemmän energiaa, ei Faija välttämättä ole oikea valinta. Leffan parasta antia on polkupyöräkauppias Jörgenin (Torkel Petersson) parisuhdeongelmat ja erityisesti niiden liennytysyritykset. Faresin ja Peterssonin käsikirjoittama keittiökomedia iskee suhteellisen hyvin. Muutoin elokuva kelluu elokuvan päähenkilön, Aziz-faijan eli Jan Faresin (ohjaajan isä) varassa ja kelluu ihan kivasti loppuun saakka. Tänään 23.4.2010 Suomen ensi-illassa oleva Faija ei ole mikään mullistava kokemus, mutta silti ihan verraton farssi. Ruotsissa elokuva on jonkinmoinen menestys. IMDb-linkki

Miehet jotka vihaavat naisia

(Män som hatar kvinnor, Ruotsi 2008)

Ohjaus: Niels Arden Oplev
Pääosissa: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube

Män som hatar kvinnor (2008)
Män som hatar kvinnor (2008)

(#299) Blogin merkkipaalu – 300:s elokuva lähenee, mutta ennen sitä juodaan kahvia ja ratkaistaan MacBookien kera rikoksia ruotsalaiseen tyyliin. Niels Arden Oplevin ohjaama Miehet jotka vihaavat naisia on ensimmäinen filmatisoitu osa Stieg Larssonin kirjoittamasta rikostrilogiasta, jonka keskeisiä henkilöitä ovat Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) sekä sivuraiteilla ajeleva hakkeri Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Ensimmäisessä osassa Blomkvist saa eläkkeellä olevalta yritysjohtajalta rahakkaan tarjouksen ryhtyä selvittämään tämän sukua koskettavaa 40 vuotta vanhaa murhamysteeriä. Salander ajautuu kiemuroiden kautta mukaan selvitystyöhön.

Jatka lukemista ”Miehet jotka vihaavat naisia”