The Misfits

(USA 2021)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Pierce Brosnan, Rami Jaber, Tim Roth, Nick Cannon

Ohjaaja Renny Harlinin uusin elokuva The Misfits on viihdyttävä rikosjännäri, jossa entisen Bond-tähden Pierce Brosnanin esittämä huippuvaras pyritään värväämään Robin Hood -henkisen joukkion avuksi suureen kultavarkauteen. Kullat on tarkoitus vohkia Tim Rothin esittämän kieron liikemiehen omistaman huippumodernin vankilan holvista.

Harlinilla on meneillään kohtuullisen tiivis elokuvien julkaisuputki koronapandemian pahimman vaiheen jälkeen. Hong Kongissa ja Kiinassa kuvattu toimintajännäri Bodies at Rest (2019) tuli teattereihin Suomessa 18.6.2021. Yhdistyneissä arabiemiraateissa kuvattu The Misfits julkaistiin digitaalisena ostoelokuvana 28.6.2021 (vuokraus 19.7.2021). Seuraavaksi on vuorossa vielä viime kesänä Suomessa kuvattu Luokkakokous 3, jonka ensi-ilta on 28.7.2021.

The Misfits on komediallisilla sävyillä toteutettu pankkiryöstöleffa, jonka ensisijainen tarkoitus on viihdyttää katsojia. Tässä tavoitteessa se onnistuu 1,5 tunnin kestonsa ajan. On kalliita kelloja, nopeita autoja, kiiltävää kultaa, ylellisiä hotelleja ja kauniita ihmisiä.

Lähi-Idässä ja etenkin Qatarissa elokuvan on nähty olevan Qatarin vastainen ja sen esittäminen teattereissa on peruttu. Elokuvan kuvitteellisen Jazeristanin ja terroristien on tulkittu kuvastavan Qataria. En osaa ottaa tähän väitteeseen kantaa, mutta lienee selvää, että esityskiellossa on kyse enemmän reaalimaailman poliittisesta tilanteesta kuin fiktiivisen viihde-elokuvan sisällöstä.

Harlinille tilanne ei ole aivan uusi, koska myös ohjaajan esikoiselokuva Jäätävä polte (1986) kiellettiin aikoinaan. Tuolloin esityskielto langetettiin Suomessa ja syynä oli elokuvan antama kielteinen kuva Neuvostoliitosta. Niin se maailma muuttuu.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / levittäjän sivu

Before the Devil Knows You’re Dead

(USA 2007)

Ohjaus: Sydney Lumet
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei

Before the Devil Knows You're Dead (2007)
Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Veteraaniohjaaja Sydney Lumet’n Before the Devil Knows You’re Dead on elokuva veljeksistä (Philip Seymour Hoffman ja Ethan Hawke), jotka päättävät helpottaa tukalaa taloudellista tilannettaan ryöstämällä vanhempiensa omistaman jalokiviliikkeen. Kaikki ei arvatenkaan mene suunnitelmien mukaan. Elokuva on hyvin kirjoitettu ja ohjattu ryöstökuvaus, jonka suolana on oivallinen näyttelijäkaarti. Hieman pienemmässä roolissa Hawken ja Seymourin rinnalla loistaa jälleen kerran Marisa Tomei. IMDb-linkki

Ocean’s 13

(USA 2007)

Ohjaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon

Ocean’s 13 (2007)Ocean’s 13 ei tuo pelipöytään mitään uutta, vaan on rehellinen jatke Steven Soderberghin ohjaamalle Ocean’s 11 -veijarielokuvalle. Ensimmäisen jatko-osan pohjakosketus on ohi ja George Clooneyn johtama poppoo tekee paluun Las Vegasiin, jossa yhteistä ystävää on huijattu pahemman kerran.

Jatka lukemista ”Ocean’s 13”

Keksejä ja konnia

(Small Time Crooks, USA 2000)

Ohjaus: Woody Allen
Pääosissa: Woody Allen, Tracey Ullman, Michael Rapaport, Hugh Grant

Keksejä ja konnia on taattua Woody Allenia, kuten viime viikkoinen Jadeskorpionin kostokin. Tosin moni kriitikko piti jälkimmäistä vähemmän onnistuneena elokuvana. Itse pidin molemmista. Keksejä ja konnia antaa ehkä enemmän tilaa muillekin henkilöille kehittyä eikä Allen varasta koko show’ta. Hyvä elokuva. Tarina lähtee liikkeelle surkuhupaisasta ryöstökeikasta, joka johtaa asiasta toiseen ja pian Allenin ja Tracy Ullmanin esittämä pariskunta elävät täysin erilaisessa maailmassa. IMDb-linkki