Punainen taivas (2023)

Roter Himmel (Saksa)
Ohjaus: Christian Petzold
Pääosissa: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel
Kesto: 102 min.
Ikäraja: K12
Ensi-ilta: 4.10.2024

Tunnustan heti alkuun, että olen elokuvantekijä Christian Petzoldin fani. Olen nähnyt miehen ohjaamista elokuvista seitsemän ja näistä vaikuttavimpina ovat jääneet mieleen Barbara (2012), Transit (2018) ja Undine (2020). Petzoldin tuorein elokuva Punainen taivas saa Suomen ensi-illan perjantaina 4.10.2024. Kävin katsomassa elokuvan hieman ennakkoon elokuussa Espoo Ciné -festivaaleilla.

Punainen taivas kertoo kahden ystävyksen, Leonin (Thomas Schubert) ja Felixin (Langston Uibel) kesälomamatkasta Itämeren rantaseudulle. Leon on nuori kirjailija, joka viimeistelee romaaninsa käsikirjoitusta ja Felix on aloitteleva valokuvaaja. Felixin perheen omistamassa loma-asunnossa kaverukset kohtaavat Nadjan (Paula Beer), joka on myös vieraana talossa. Elokuva seuraa kolmikon yhteiseloa sekä loman ja työn rytmittämää kesän viettoa.

Nadja sekoittaa kaverusten suunnitelmia läsnäolollaan ja vaikuttaa lopulta myös Leonin kirjoitusprosessiin. Samaan aikaan kesäpaikan taivaanranta punertuu, kun metsäpalo leviää ja alkaa lähestyä kesän viettäjiä.

Jatka lukemista ”Punainen taivas (2023)”

Passion

(Ranska, Saksa 2012)

Ohjaus: Brian De Palma
Pääosissa: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth

Jos pidät saksalaisista dekkarisarjoista ja Basic Instinct (1991) -leffasta, niin nautit varmasti myös tästä Brian De Palman vuonna 2012 ilmestyneestä jännäristä. Passion -leffassa on kaikkea mitä kylmän viileältä trilleriltä voi odottaa. On valtapeliä lasitetussa mainostoimistossa, on cocktailkutsuja, on eroottista latausta miesten ja naisten välillä – ja on lopulta saksalainen poliisimies selvittämässä jälkiä.

Passion (2012)

Passion on uusintaversio Alain Corneaun elokuvasta Crime d’amour (2010), jonka pääosissa esiintyivät Ludivine Sagnier ja Kristin Scott Thomas. De Palman versiossa pääosia esittävät toiset kaksi upeaa näyttelijätärtä Rachel McAdams ja Noomi Rapace. Elokuvan jännite on paikoitellen hyvin riippuvainen näiden kahden työskentelystä.

Brian De Palma tunnetaan sellaisten klassikoiden kuin Carrie (1976), Scarface – Arpinaama (1983) ja Lahjomattomat (1987) ohjaajana. Passion ei ole hänen parhaimpia töitään, mutta heikoimmillaankin Brian De Palma on varsin hyvä. Ohjaajan urasta on tehty myös dokumenttielokuva nimeltä De Palma (2015), josta olen kirjoittanut aiemmin.

Suomessa Passion-elokuvaa on levitetty vain DVD- ja Blu-ray-julkaisuna. Saatavuuden suoratoistopalveluissa voi tarkistaa vaikka JustWatch-palvelussa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Fitzcarraldo

(Saksa 1982)

Ohjaus: Werner Herzog
Pääosissa: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy

Werner Herzogin ohjaama ja käsikirjoittama, tositapahtumiin löyhästi perustuva elokuva Fitzcarraldo kertoo irlantilaisen Brian Sweeney Fitzgeraldin tarinan 1800-luvun lopun Perussa. Fitzcarraldona tunnettu mies rakastaa oopperaa ja haluaa perustaa oopperatalon keskelle viidakkoa, syrjäiseen Iquitos-kaupunkiin.

Klaus Kinskin esittämä Fitzcarraldo hankkii elantonsa jäätehtailijana, mutta haaveilee isommista tuloista kumintuotannossa. Lisävarallisuus mahdollistaisi oopperaunelman edistämisen.

Amazon-joen karttaa tutkimalla Fitzcarraldo löytää alueen, jonka kumipuuvarannot ovat vielä hyödyntämättä. Kulku alueelle on kuitenkin vaivalloista. Ratkaisuna ongelmaan Fitzcarraldo päättää hinata suuren hyörylaivan lyhintä reittiä korkean kukkulan yli. Apua hankkeeseen tarvittaisiin vihamielisenä tunnetulta alkuperäisväestöltä.

Elokuvan toteutus on samaan aikaan vaikuttava, epäilyttävä ja osin uskomaton. Tuotannon aikana kehkeytyneitä ongelmia oli paljon ja osa niistä on dokumentoitu Klaus Kinskistä kertovassa Herzogin elokuvassa 25. tunti: Klaus Kinski (1999).

Jatka lukemista ”Fitzcarraldo”

Isäni Toni Erdmann

(Saksa, Itävalta, Romania 2016)

Ohjaus: Maren Ade
Pääosissa: Peter Simonischek, Sandra Hülle, Michael Wittenborn

Toni Erdmann (2016)
Toni Erdmann (2016)

Perjantaina 19.8.2016 alkoi 27. Espoo Ciné -elokuvafestivaali. Olin katsomassa tapahtuman avajaiselokuvan Maren Aden ohjaaman Toni Erdmannin. Elokuva on palkittu mm. Berliinin ja Cannes’n elokuvajuhlilla. Eivät olleet palkintoraadeissa väärässä. Tätä kannatti ehdottomasti lähteä katsomaan!

Elokuva kertoo isän (Peter Simonischek) ja tyttären (Sandra Hülle) suhteesta ja kommentoi samalla osuvasti puhelimien ja Skype-yhteyksien kyllästämää elämäämme. Tytär työskentelee Bukarestissa konsulttina öljy-yhtiölle ja isä päättää lähteä Saksasta yllätysvierailulle tyttärensä luo. Seurauksena on joukko huvittavia ja vaivaannuttavia kohtaamisia, jotka johtavat vakavampiinkin pohdintoihin elämästä.

Jatka lukemista ”Isäni Toni Erdmann”

Every Thing Will Be Fine

(Saksa, Kanada, Ranska, Ruotsi, Norja 2015)

Ohjaus: Wim Wenders
Pääosissa: James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg

Every Thing Will Be Fine (2015)

Every Thing Will Be Fine (2015)

Wim Wendersin viimeisin elokuva kertoo aloittelevasta kirjailijasta nimeltä Tomas Eldan (James Franco), jonka luovuus on jumissa. Mies ajaa autollaan sankassa lumisateessa nuoren pojan yli, joka menehtyy onnettomuudessa. Surullinen tapahtuma muuttaa Tomasin elämän suunnan, mutta samalla kirjallinen luomisvoima syttyy.

Kävin katsomassa elokuvan Espoo Cinén päätöspäivänä elokuussa, mutta kirjoittaminen on kuitenkin viivästynyt erinäisten syiden varjolla. Elokuva saa ensi-iltansa nyt perjantaina Yhdysvalloissa, mikä antaa jonkinlaisen tekosyyn julkaista blogipostaus juuri nyt.

Jatka lukemista ”Every Thing Will Be Fine”

Miekkailija

(Suomi, Saksa, Viro 2015)

Ohjaus: Klaus Härö
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere

Miekkailija (2015)
Miekkailija (2015)

Lapsilla on usein merkittävä rooli Klaus Härön elokuvissa. Niin myös uusimmassa Miekkailija-leffassa, joka kertoo vaiteliaasta nuoresta miehestä nimeltä Endel Nelis (Märt Avandi), joka saapuu 1950-luvun alussa Leningradista pieneen Haapsalun-kylään Virossa. Nelis perustaa paikalliseen kouluun urheilukerhon, jossa hän opettaa lapsille miekkailua. Lapsille uusi harrastus tuo iloa, mutta koulun rehtori (Hendrik Toompere) kyseenalaistaa toiminnan työväen aatteen vastaisena.

Elokuvia on moneksi: on vaikeasti avautuvaa taidetta, tiivistä toimintaa, kevyttä komediaa ja traagisia tarinoita. Ja sitten on Miekkailijan kaltaisia koskettavia ja ymmärrystä avartavia elokuvia, joiden takia pidän leffaharrastuksesta niin paljon.

Jatka lukemista ”Miekkailija”