Mr. Holmes

(Britannia 2015)

Ohjaus: Bill Condon
Pääosissa: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker

Mr. Holmes (2015)

Arthur Conan Doylen (1859–1930) luoma mestarietsivä Sherlock Holmes on esiintynyt neljässä Doylen kirjoittamassa romaanissa ja 56:ssa novellissa. Tarinoita ovat kirjoittaneet myöhemmin myös muut, jonka lisäksi mestarietsivä on esiintynyt lukuisissa kuunnelmissa, näytelmissä, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Itselleni läheisin tulkinta kirjojen pohjalta on Jeremy Brettin Sherlock Holmes BBC:n tv-sarjassa vuosina 1984–1994.

BBC on ollut mukana tuottamassa myös Bill Condonin (DreamgirlsKaunotar ja hirviö) ohjaamaa elokuvaa Mr. Holmes, joka pohjautuu Mitch Cullinin kirjoittamaan romaaniin A Slight Trick of the Mind (2005). Elokuvassa Ian McKellenin esittämä ikääntynyt salapoliisi on vetäytynyt maaseudulle viettämään eläkepäiviään. Herra Holmes hoitaa mehiläisiä ja kärsii muistinsa rapautumisesta. Tukena ja turvana hänellä on taloudenhoitaja rouva Munro (Laura Linney) ja tämän nuori poika Roger (Milo Parker).

Mr. Holmes on virkistävän erilainen, mutta silti tutunoloinen kertomus Holmesin uran viime hetkistä. Vaikka terveys alkaa pettää, Holmesin usko logiikan voimaan ei hiivu. Elokuva muistuttaakin meitä siitä, kuinka arvokasta tosiasioihin pohjautuva looginen päättely on – varsinkin tänä vaihtoehtoisten totuuksien aikana.

Elokuva on esitetty Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla vuonna 2015. Teatterilevityksessä se ei ole ollut. 

Lisätietoa elokuvasta: IMDb

Hercule Poirot: Kuolema Niilillä

(Agatha Christie’s Poirot: Death On The Nile, Iso-Britannia 2004)

Ohjaus: Andy Wilson
Pääosissa: David Suchet, James Fox, Emily Blunt

Agatha Christie's Poirot: Death On The Nile (2004)

Yle TV1 esitti loppukesän ja syksyn aikana joukon Hercule Poirot -filmatisointeja. Virallisesti ne luokitellaan kaiketi tv-sarjan osiksi, mutta minusta ne ovat lähennelleet hienosti toteutettuja tv-elokuvia.

Yksi Agatha Christien luoman Hercule Poirot’n klassikkotarinoista on ehdottomasti Kuolema Niilillä. Tarinassa belgialaissyntyinen mestarietsivä Poirot (David Suchet) joutuu lomamatkallaan selvittämään mysteeriä, joka kietoutuu kolmiodraaman ympärille: varakkaan perijättären entinen ystävätär häiriköi vastanaineen pariskunnan häämatkaa, koska aviomies on ystävättären entinen miesystävä.

Andy Wilsonin ohjaama versio on minusta hieno. Toteutus on viileän tyylikäs, mikä juontuu luonnikkaasti Christien tarinoiden hengestä. Intohimorikoksiakin voi ilmeisesti tehdä brittiläisellä tyyneydellä. David Suchet on Poirot’na loistava. Minun sukupolvelleni hän on myös useimmiten se ainoa oikea Poirot. Hahmon maneerit ovat kuin syöpyneet Suchetin kehoon ja lopputulos on nautittava. Ainutlaatuinen hetki elokuvassa koetaan, kun Poirot pohtii uravalintaansa ja rakkaudetonta elämäänsä varsin avoimesti – erinomaista brittidraamaa!

IMDb