The Batwoman (1968)

La Mujer Murcielago (Meksiko)
Ohjaus: Rene Cardona
Pääosissa: Maura Monti, Roberto Cañedo, Héctor Godoy
Kesto: 81 min.
Ikäraja: Ei tiedossa

Tunnetuista sarjakuvahahmoista kaksi on erityisen lähellä sydäntäni: Mustanaamio (s. 1936) ja Batman (s. 1939). Näistä kahdesta Batman kumppaneineen on ollut selkeästi useammin myös elokuvasovitusten kohteena, ks. aiemmat kirjoitukset blogissa: Batman (1989), Yön ritari (2008).

La Mujer Murcielago (1968)

Yksi kuriositeetti Batmanin maailmaan sijoittuvien elokuvien sarjassa on vuonna 1968 ilmestynyt meksikolainen La Mujer Murcielago (eng. The Batwoman), joka on samalla ensimmäinen Lepakkonaisesta kertova elokuva. The Batwoman kertoo meksikolaista vapaapainia eli Lucha Libreä harrastavasta varakkaasta naisesta (Maura Monti), joka auttaa Acapulcon poliisia ratkomaan rikoksia lepakkonaisen asussa.

Lepakkonainen kutsutaan apuun, kun kaupunkia piinaavat miespainijoiden oudot kuolemat. Tapahtumien taustalta paljastuu diabolista naurua harrastava tiedemies tohtori Williams ja hänen apurinsa Igor. Kaksikko on kehittämässä kalan ja miehen yhdistelmää eli kalamiestä. Ei siis sitä suomalaisella järvellä soutelevaa leppoisaa kaveria, vaan kalan ja miehen suomuista synteesiä, jolla on tappajan vaistot.

Jatka lukemista ”The Batwoman (1968)”

Batman

(USA 1989)

Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger

Tänään on kulunut tasan 30 vuotta Tim Burtonin ohjaaman Batman-elokuvan Suomen ensi-illasta (20.10.1989). Yhdysvalloissa ensi-ilta oli jo kesällä 1989. Elokuva oli valtava menestys Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa – myös Suomessa.

Elin itsekin vahvasti mukana vuoden 1989 Batman-huumassa: kiinnitin Batman-julisteita seinälle, pidin kotiavainta Batman-avaimenperässä, keräsin Batman-keräilykortteja, pelasin Batman-videopeliä Nintendolla ja kuuntelin puhki Princen Batman-albumin – CD:ltä.

Vain itse leffa jäi näkemättä teatterissa, koska ikää ei ollut tarpeeksi. Tämä ei ollut kuitenkaan ylitsepääsemätön ongelma, koska musiikkivideot, tv-ohjelmat, mainokset ja lehtijutut tarjosivat runsaasti makupaloja leffasta. Ensimmäisen kerran näin elokuvan vuonna 1990 videolta.

Elokuva ajoittuu Gotham Cityn lähestyvien 200-vuotisjuhlien alle ja kietoo yhteen kahden kummajaisen eli Batmanin ja Jokerin syntytarinat. Elokuvan alkupuolisko keskittyy pitkälti Jokerin tarinaan, jossa salaperäisellä lepakkomiehellä on osansa. Toisella puoliskolla hälvennetään Batmania ympäröivää mysteeriä ja pannaan kaksikko vastatusten. Kaikki huipentuu Hitchcockin Vertigo-henkisessä loppukohtauksessa Gotham Cityn katedraalissa.

Jatka lukemista ”Batman”

Muumit Rivieralla

(Suomi 2014)

Ohjaus: Xavier Picard
Äänet: Maria Sid, Alma Pöysti, Kris Gummerus, Mats Långbacka

Muumit Rivieralla (2014)
Muumit Rivieralla (2014)

Muumikirjat, -hahmot, -pehmolelut, kodissamme usein soiva Muumihumppa sekä vierailu Naantalin Muumimaailmassa vähintään kerran vuodessa. Luulisi, että kaltaiseni kahden lapsen isä olisi jo täynnä muumeja. Mutta ei. Kävin eilen elokuvissa katsomassa Muumit Rivieralla.

Xavier Picardin ohjaama ja Hanna Hemilän tuottama Muumit Rivieralla on visuaalisesti kaunis animaatioelokuva kaikkien tuntemien Muumi-hahmojen matkasta Ranskan Rivieralle. Tarina pohjautuu Tove Janssonin alkuperäiseen sarjakuvaan vuodelta 1955.

Jatka lukemista ”Muumit Rivieralla”

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

(Teenage Mutant Ninja Turtles, USA 1990)

Ohjaus: Steve Barron
Pääosissa: Judith Hoag, Elias Koteas, Josh Pais, Corey Feldman

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)
Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Elokuvateattereissa esitetään parhaillaan uutta Jonathan Liebesmanin ohjaamaa ja Michael Bayn tuottama Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvaa. Päätin palata ajassa taaksepäin ja katsoa uudelleen Steve Barronin (mm. Coneheads) 24 vuotta sitten ohjaaman samannimisen leffan.

Teini-ikäisiä mutanttininjakilpikonna -hahmoja ei voi ottaa vakavasti, eikä pidäkään. Alkuperäisen sarjakuvan luojat Kevin Eastman ja Peter Laird kehittivät kemikaalien aiheuttaman mutaation kokeneet kilpikonnat – Leonardon, Raphaelin, Donatellon ja Michaelangelon – eräänlaisena vitsinä. Sittemmin italialaisten renessanssitaiteilijoiden mukaan nimetyt ninjat osoittautuivat kaupallisesti kannattaviksi. Sarjakuvan jälkeen luotiin piirretty sarja, leluja, leffoja ja muita oheistuotteita.

Jatka lukemista ”Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat”

Man of Steel 3D

(USA 2013)

Ohjaus: Zack Snyder
Pääosissa: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon

Man Of Steel (2013)
Man of Steel (2013)

Zack Snyderin (300, Watchmen) ohjaama Man of Steel on aikamoista teräskalsketta. Lähdin katsomaan elokuvaa, koska minulla oli vielä muutama vanhentuva sarjalippu käytettävänä ja Christopher Nolan (mm. Batman Begins, Yön ritari) tuottajana lupasi hyvää. Mutta eipä ollutkaan hyvä.

Clark Kentin/Kal-Elin hahmo (Henry Cavill) jää teoksessa hyvin pinnalliseksi, kun elokuvantekijät keskittyvät kaatamaan ja tuhoamaan Metropoliksen pilvenpiirtäjiä. 3D-antikin jää laihaksi – mieleen jäi vain komea 3D-lokki. Clark Kentin ottovanhempia esittävät Diane Lane ja Kevin Costner tuovat elokuvaan hitusen inhimillistä lämpöä.

IMDb

Asterix olympialaisissa

(Astérix aux jeux olympiques, Ranska 2008)

Ohjaus: Frédéric Forestier, Thomas Langmann
Pääosissa: Clovis Cornillac, Gérard Depardieu, Alain Delon

Astérix aux jeux olympiques (2008)

Tänään ensi-illassa oleva Asterix olympialaisissa on tähän mennessä kallein eurooppalainen elokuva. Tämä näkyy myös valkokankaalla – enemmän kuitenkin erikoistehosteissa ja väkimäärässä kuin käsikirjoituksessa. Juoni etenee ja nokkeluuksiakin on, mutta elokuvaa vaivaa silti suomalaisesta sketsiviihteestä tuttu typerryttävä komedia.

Jatka lukemista ”Asterix olympialaisissa”