1984 (1984)

Nineteen Eighty-Four (Britannia 1984)
Ohjaus: Michael Radford
Pääosissa: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton
Kesto: 111 min.
Ikäraja: K-16

George Orwellin romaani Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four, 1949) on yksi länsimaisen kirjallisuuden merkkiteoksia. Michael Radford ohjasi romaanista oivallisen elokuvasovituksen, joka kuvattiin Lontoossa kirjan kuvaamana ajanjaksona huhti-kesäkuussa vuonna 1984.

Nineteen Eighty-Four (1984)

1984 kuvaa tulevaisuuden yhteiskuntaa, jossa totuus asioista on diktaattorimaisen ”Ison veljen” eli ”Big Brotherin” hallussa. Viralliset totuudet kuten ”sota on rauhaa” ja ”tietämättömyys on viisautta” ovat kuin suoraan Venäjän nykyisestä tiedotuspolitiikasta.

Elokuvan pääosassa esiintyy John Hurt, joka esittää Totuusministeriössä työskentelevää virkamiestä Winston Smithiä. Smithin tehtävänä on väärentää historiaa vallanpitäjien haluamaksi. Smithin sisällä kuitenkin kuohuu. Hän kirjaa ajatuksiaan päiväkirjaan ja ryhtyy suhteeseen puoluetoveri Julian (Suzanna Hamilton) kanssa. Kollega O’Brianilta (Richard Burton) Smith puolestaan saa uuskielen sanakirja, joka entisestään sekoittaa Smithin maailmankuvaa.

Jatka lukemista ”1984 (1984)”

The Post

(Britannia, USA 2017)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk

Steven Spielbergin ohjaama The Post kertoo vuonna 1971 julki tulleista ns. Pentagonin papereista ja siitä, miten The Washington Post -lehden kustantaja (Meryl Streep) ja päätoimittaja (Tom Hanks) joutuvat tietovuodon takia tulenarkaan asemaan. Vuodon kohteena ollut puolustusministeri Robert McNamaran vuonna 1967 tilaama raportti kuvasi Vietnamin sodan vaiheita ja sisälsi tietoja, joita ei oltu kerrottu kongressille tai kansalle.

The Post (2017)

The Post on tärkeä ja hyvin toteutettu elokuva vapaan lehdistön merkityksestä ja vapauteen liittyvistä vastuukysymyksistä. Elokuvan varsinainen konteksti on 1970-luvun alun Yhdysvallat, jolloin maa kävi sotaa Vietnamissa ja Valkoisessa talossa hallitsi presidentti Richard Nixon. Elokuvan toinen konteksti on sen valmistumisvuosi 2017, joka oli presidentti Donald Trumpin ensimmäinen vuosi Valkoisessa talossa. Molempien presidenttien retoriikkaan kuului negatiivisuus lehdistöä kohtaan.

Jatka lukemista ”The Post”

White Material

(Ranska, Kamerun 2009)

Ohjaus: Claire Denis
Pääosissa: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Isaach de Bankolé

White Material kertoo sisällissotaan ajautuneesta nimeämättömästä afrikkalaisesta valtiosta ja maassa pitkään asuneesta ranskalaisesta perheestä, joka omistaa paikallisen kahviplantaasin. Plantaasin toimintaa johtava Maria Vial (Isabelle Huppert) pyrkii kaikin keinoin saamaan sadon korjattua, vaikka aseelliset joukot lähestyvät ja työntekijät pakenevat.

White Material (2009)

Afrikassa varttuneen ranskalaisen elokuvaohjaajan Claire Denis’n elokuva onnistuu näennäisen yksinkertaisella tavalla kuvaamaan sisällissodan romahduttavia vaikutuksia varsin hienojakoisesti. Tarinan keskushahmo on Isabelle Huppertin esittämä Maria, joka on johtaja, yrittäjä, valkoinen, ranskalainen, nainen ja äiti. Kaikki nämä roolit ja niihin liittyvät koodistot sekä kolonialismin historiallinen painolasti lomittuvat Denis’n ja Marie NDiayen käsikirjoituksessa ja Huppertin näyttelijätyössä.

Huppertin upean roolisuorituksen rinnalla nähdään myös mainio Christopher Lambert, jonka tunnetuimmat roolit lienevät elokuvissa Greystoke legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta (1984) ja Highlander – kuolematon (1986). Lambert on nähty myös Arto Paasilinnan romaanin Jäniksen vuosi ranskalaisessa filmatisoinnissa (IMDb).

Jatka lukemista ”White Material”

Taistelija

(First Blood, USA 1982)

Ohjaus: Ted Kotcheff
Pääosissa: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna

Monet tuntevat Ted Kotcheffin ohjaaman First Blood -elokuvan parhaiten sanaparilla ”Rambo ykkönen”. Alun perin Taistelija-nimellä Suomessa levitetty toimintaelokuva on viiden osan mittaan kasvaneen Rambo-saagan ensimmäinen osa. Ilmestyessään Taistelija ei tietenkään vielä ollut osa elokuvasarjaa, vaan itsenäinen tarina Vietnamin sodan traumoista kärsivästä veteraanista, Rambosta (Sylvester Stallone).

Kuvassa Taistelija-elokuvan dvd-julkaisu
Taistelija (1982) tunnetaan Suomessa myös nimillä Rambo – taistelija ja Rambo: First Blood.

Taistelija-elokuva pohjautuu kymmenen vuotta aiemmin eli vuonna 1972 ilmestyneeseen David Morrellin esikoiskirjaan First Blood (suom. Ajojahti), jossa nuori sotaveteraani Rambo joutuu pikkukaupungin sheriffin Teaslen ja poliisikunnan nöyryyttämäksi ja pahoinpitelemäksi. Vertailen seuraavassa jonkin verran kirjaa ja elokuvaa toisiinsa, vaikka kyse on tietysti eri taiteenlajeista. Kotcheffin elokuva on kuitenkin loppua ja kuolleiden määrää lukuun ottamatta varsin uskollinen kirjan tarinalle, joten koen vertailun perustelluksi.

Elokuvassa – ja erityisesti kirjassa – Teasle ja Rambo muodostavat vastinparin, joka kuvaa Yhdysvaltojen jakautunutta ilmapiiriä Vietnamin sodan (1955-1975) lopulla. Teasle on Korean sodan (1950-1953) veteraani ja edustaa pikkukaupungin henkeä, joka ei halua muutoksia. Sodasta palannut ja kodittomana vaeltava Rambo taas edustaa yhteiskunnallista muutosta ja uhkaa, jota ei haluta omaan naapurustoon aiheuttamaan ongelmia. Tilanne äityy väkivaltaiseksi, kun Rambo ei alistu poliisien häirinnälle, vaan herättää henkiin Vietnamin sodasta tutut väkivaltaisuudet Yhdysvaltain maaperällä.

Jatka lukemista ”Taistelija”

USS Greyhound

(Greyhound, USA 2020)

Ohjaus: Aaron Schneider
Pääosissa: Tom Hanks, Stephen Graham, Elisabeth Shue

Greyhound (2020)

Apple purjehti marraskuussa 2019 Netflixin, HBO:n ja muiden suoratoistopalveluiden apajille avaamalla oman Apple TV+ -palvelunsa. Eilen 10.7.2020 julkaistiin palvelun ensimmäinen korkeamman profiilin elokuva, kun Aaron Schneiderin ohjaama USS Greyhound tuli tilaajien katsottavaksi. Elokuvan ensi-illan piti olla teattereissa jo keväällä, mutta koronavirusepidemian takia elokuva julkaistiin Applen suoratoistopalvelun kautta.

Elokuva perustuu C. S. Foresterin romaaniin ja kertoo sota-alus USS Greyhoundin johtamasta kansainvälisestä laivueesta, joka kuljettaa toisen maailmansodan aikana tuhansia sotilaita ja tarvikkeita liittoutuneiden avuksi Atlantin yli. Keskellä valtamerta uhkana ovat sääolojen ohella natsi-Saksan sukellusveneet.

Tom Hanksin käsikirjoittama USS Greyhound on napakka meritaisteluiden varaan rakentuva jännitys- ja sotaelokuva. Leffa ei ole mikään mammutti, kuten sotaelokuvilla joskus on tapana, vaan kertoo tarinan tiiviisti 90 minuutissa.

Jatka lukemista ”USS Greyhound”

Son of Saul

(Saul fia, Unkari 2015)

Ohjaus: László Nemes
Pääosissa: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

Saul fia (2015)

Yle Teema esitti László Nemesin vaikuttavan ja hengästyttävän elokuvan Son of Saul kuukausi sitten, holokaustin uhrien muistopäivänä 27.1.2018 (lue artikkeli). En ehtinyt nähdä elokuvaa tuolloin, mutta kerkesin nipin napin katsoa teoksen Yle Areenasta maanantaina ennen sen poistumista palvelusta.

Son of Saul kuvaa Saul Ausländerin (Géza Röhrig) elämää hieman yli vuorokauden ajan natsien perustamassa Auschwitzin tuhoamisleirissä. Saul on sonderkommando eli hän kuuluu vankiryhmään, joka avustaa toisten vankien tappamisessa. Käytännössä sonderkommandot saattoivat uhrit kaasukammioihin, keräsivät vankien arvotavarat, tyhjensivät ja pesivät kammiot kaasutuksen jälkeen ja hoitivat ruumiiden hävittämisen. Vastineeksi he saivat parempaa ruokaa ja mahdollisuuden elää hieman pidempään.

Jatka lukemista ”Son of Saul”