USS Greyhound

(Greyhound, USA 2020)

Ohjaus: Aaron Schneider
Pääosissa: Tom Hanks, Stephen Graham, Elisabeth Shue

Greyhound (2020)

Apple purjehti marraskuussa 2019 Netflixin, HBO:n ja muiden suoratoistopalveluiden apajille avaamalla oman Apple TV+ -palvelunsa. Eilen 10.7.2020 julkaistiin palvelun ensimmäinen korkeamman profiilin elokuva, kun Aaron Schneiderin ohjaama USS Greyhound tuli tilaajien katsottavaksi. Elokuvan ensi-illan piti olla teattereissa jo keväällä, mutta koronavirusepidemian takia elokuva julkaistiin Applen suoratoistopalvelun kautta.

Elokuva perustuu C. S. Foresterin romaaniin ja kertoo sota-alus USS Greyhoundin johtamasta kansainvälisestä laivueesta, joka kuljettaa toisen maailmansodan aikana tuhansia sotilaita ja tarvikkeita liittoutuneiden avuksi Atlantin yli. Keskellä valtamerta uhkana ovat sääolojen ohella natsi-Saksan sukellusveneet.

Tom Hanksin käsikirjoittama USS Greyhound on napakka meritaisteluiden varaan rakentuva jännitys- ja sotaelokuva. Leffa ei ole mikään mammutti, kuten sotaelokuvilla joskus on tapana, vaan kertoo tarinan tiiviisti 90 minuutissa.

Jatka lukemista ”USS Greyhound”

Son of Saul

(Saul fia, Unkari 2015)

Ohjaus: László Nemes
Pääosissa: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

Saul fia (2015)

Yle Teema esitti László Nemesin vaikuttavan ja hengästyttävän elokuvan Son of Saul kuukausi sitten, holokaustin uhrien muistopäivänä 27.1.2018 (lue artikkeli). En ehtinyt nähdä elokuvaa tuolloin, mutta kerkesin nipin napin katsoa teoksen Yle Areenasta maanantaina ennen sen poistumista palvelusta.

Son of Saul kuvaa Saul Ausländerin (Géza Röhrig) elämää hieman yli vuorokauden ajan natsien perustamassa Auschwitzin tuhoamisleirissä. Saul on sonderkommando eli hän kuuluu vankiryhmään, joka avustaa toisten vankien tappamisessa. Käytännössä sonderkommandot saattoivat uhrit kaasukammioihin, keräsivät vankien arvotavarat, tyhjensivät ja pesivät kammiot kaasutuksen jälkeen ja hoitivat ruumiiden hävittämisen. Vastineeksi he saivat parempaa ruokaa ja mahdollisuuden elää hieman pidempään.

Jatka lukemista ”Son of Saul”

Eye in the Sky

(Britannia 2015)

Ohjaus: Gavin Hood
Pääosissa: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman

Eye in the Sky (2015)

Gavin Hoodin ohjaama brittiläinen Eye in the Sky oli Espoo Cinén ohjelmistossa vuonna 2016. En päässyt katsomaan elokuvaa tuolloin, mutta päätin katsoa sen heti, kun sopiva hetki tulee. Nyt se tuli.

Elokuva kertoo Britannian ja sen liittolaisten sotilasoperaatiosta, jonka tarkoituksena on vangita vaaralliseksi luokiteltuja terroristeja Nairobissa. Yhdysvaltain armeija tukee operaatiota tiedustelulennokkiensa avulla, jotka toimivat operaation silminä taivaalla.

Eye in the Sky on hienosti toteutettu elokuva terrorismin vastaisesta taistelusta ja taisteluun sisältyvistä moraalisista kysymyksistä. Elokuva kuvaa taitavasti myös poliittisen päätöksenteon kiemuroita ja vastuun jakautumista ja ajoittaista vastuun pakoilua.

Näyttelijäkaarti on osaava ja karismaattinen. Erityisesti loistavat Helen MirrenAaron Paul ja Alan Rickman. Rickmanille Eye in the Sky jäi viimeiseksi työksi ennen kuolemaa tammikuussa 2016. Näyttelijäsuoritusten ja kaiken muunkin perusteella suosittelen elokuvaa lämpimästi.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Punainen vaara

(Red Dawn, USA 1984)

Ohjaus: John Milius
Pääosissa: Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen

Red Dawn (1984)
Red Dawn (1984)

Ohjaaja ja käsikirjoittaja John Milius on samaa elokuvantekijäsukupolvea kuin George Lucas, Steven Spielberg ja Martin Scorcese. Milius on tunnettu erityisesti elokuvista Likainen Harry (käsikirjoitus ilman mainintaa, 1971), Magnum .44 (käsikirjoitus, 1973), Ilmestyskirja. Nyt. (käsikirjoitus, 1979) ja Conan – barbaari (käsikirjoitus ja ohjaus, 1982).

1960- ja 1970-luvuilla, kun monet amerikkalaiset elokuvantekijät mielsivät itsensä liberaaleiksi, John Milius edusti enemmänkin konservatiivisia ihanteita. Dokumentissa Milius (2013) häntä luonnehditaan macho-zen-anarkisti-konservatiiviksi. Milius on muun muassa intohimoinen aseidenkanto-oikeutta kannatava hahmo. Punainen vaara (Red Dawn) vuodelta 1984 onkin eräänlainen tämän ajatusmaailman manifestaatio.

Jatka lukemista ”Punainen vaara”

Ida

(Puola 2013)

Ohjaus: Pawel Pawlikowski
Pääosissa: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik

Ida (2013)
Ida (2013)

Pawel Pawlikowskin ohjaama mustavalkoinen Ida on kuvallisesti kaunis, mutta samalla raskas elokuva nuoresta tytöstä, joka valmistautuu antamaan nunnalupauksen 1960-luvun Puolassa. Orpona luostarissa kasvanut Anna (Agata Trzebuchowska) lähetetään ennen valan vannomista tapaamaan tätiään, joka on ainut tiedossa oleva sukulainen. Tästä alkaa matka tytön perheen menneisyyteen, joka nivoutuu tiiviisti Puolan lähihistoriaan.

Elokuvan kerronta ja kuvakieli tuovat mieleen yhdistelmän Aki KaurismäenKlaus Härön ja Krzysztof Kieślowskin elokuvista. Pawel Pawlikowskin Idassa on silti oma ainutlaatuinen maalauksellinen tyylinsä ja henkensä. Kamera ei juurikaan liiku, vaan tallentaa maisemia ja hetkiä aina yhdestä näkökulmasta kerrallaan. Tämä luo elokuvaan seesteisen tunnelman ja samalla se korostaa pelkistetyn tyylikkäästi, että moni asia rajautuu kuvan ulkopuolelle. Ehkä juuri tämä tekee teoksesta niin upean.

Ida on palkittu lukuisilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailman, muun muassa Helsinki Film Festivalin yleisöpalkinnolla parhaana elokuvana.

IMDb / Elonet

Mestari

(The Master, USA 2012)

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

The Master (2012)
The Master (2012)

Paul Thomas Andersonin (Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood) ohjaama Mestari on mielenkiintoinen elokuva. Se kertoo toisen maailmansodan veteraanista Freddie Quellistä (Joaquin Phoenix), joka palaa siviilielämään ja yrittää löytää paikkaansa sodanjälkeisessä yhteiskunnassa.

Päämäärätön vaeltelu johtaa Freddien mukaan uskonnollisen lahkon toimintaan, jota johtaa Mestariksi (Philip Seymour Hoffman) kutsuttu mies, joka muistuttaa paljon skientologian perustajaa Ron L. Hubbardia. Virallisesti Mestari ei ole kertomus skientolgiasta eikä Hubbardista, mutta yhtymäkohtia on.

Aiheen, visuaalisuuden ja kertomuksen ohella elokuvan tekee kiehtovaksi Joaquin Phoenixin näyttelijätyö. Phoenixin näytteleminen on vahvaa ja intensiivistä, välillä jopa pelottavaa. Työskentelyssä on tiettyä turkkamaisuutta – sillä erotuksella, että näyttelemistä on ilo katsoa. Tätä elokuvaa voin lämpimästii suositella.

IMDb / Elonet