Kupla (2022)

Kupla (Suomi)
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Pääosissa: Stella Leppäkorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela
Kesto: 103 min.
Ikäraja: K-12

Tämän viikon maanantaina päättyi Järvenpään opiston elokuvakerhon syyskausi, ja mikä olisikaan ollut hienompi päätös sarjalle kuin Aleksi Salmenperän ohjaama Kupla. Tekijävieraana tilaisuudessa oli yksi pääosan esittäjistä ja Suomen kärkinäyttelijöistä Tommi Korpela.

Kupla (2022)

Kupla kertoo 16-vuotiaasta Eveliinasta (Stella Leppäkorpi) ja tämän perheestä, joka on ajautumassa kriisiin. Stella nimittäin näkee ohimennen äitinsä (Minna Haapkylä) suutelevan toista naista ja päätyy tekemään erilaisia temppuja pitääkseen äidin ja isän (Korpela) suhteen kasassa.

Elokuva on lämmin, katsojaansa arvostava ja huumorilla sävytetty ihmissuhdedraama. Kuplan ehdoton sensaatio on elokuvadebyyttinsä tekevä Stella Leppäkorpi, joka tekee upean roolisuorituksen perheen ainoana lapsena.

Jatka lukemista ”Kupla (2022)”

Kuolleet lehdet (2023)

Kuolleet lehdet (Suomi)
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen
Kesto: 81 min.
Ikäraja: K7

Kävin katsomassa Aki Kaurismäen uusimman elokuvan Kuolleet lehdet viime viikolla ja se palautti ajatukseni vuoteen 1996, jolloin Kaurismäen elokuva Kauas pilvet karkaavat oli elokuvateattereissa. Kävimme tuolloin muutaman ystävän kanssa katsomassa leffan useampaan kertaan. Kuolleiden lehtien kanssa saattaa käydä samoin, koska kyseessä on jälleen kerran ainutlaatuinen elokuvakokemus.

Kuolleet lehdet (2023)

Kuolleet lehdet kertoo kahdesta rakkautta etsivästä yksinäisestä ihmisestä Helsingissä. Alma Pöystin esittämä Ansa työskentelee elintarviketukussa myymälätyöntekijänä ja Jussi Vatasen näyttelemä Holappa hiekkapuhaltajana. Molempien työt ovat pienipalkkaisia ja epävarmoja, ja tarinan edetessä erilaiset riskit toteutuvat molempien kohdalla. Holapan erityinen ongelma on alkoholismi, joka pilaa niin työ- kuin yksityiselämääkin.

Jatka lukemista ”Kuolleet lehdet (2023)”

Lapua 1976 (2023)

Lapua 1976 (Suomi)
Ohjaus: Toni Kurkimäki
Pääosissa: Konsta Laakso, Linnea Leino, Hannu-Pekka Björkman
Kesto: 112 min.
Ikäraja: K12

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Toni Kurkimäen ohjaaman elokuvan Lapua 1976. Kyseessä oli Finnkino Flamingossa järjestetty erikoisnäytös, jossa ennen elokuvaa olivat paikalla tekijäkaartista ohjaaja Kurkimäki, toinen tuottaja Mikko Jokipii, käsikirjoittaja Tuukka Haapamäki sekä vetonaulana pääosan esittäjät Konsta Laakso ja Linnea Leino.

Lapua 1976 (2023)

Elokuva kertoo Lapuan patruunatehtaalla aamulla 13.4.1976 tapahtuneesta räjähdysonnettomuudesta, jossa kuoli 40 ihmistä. Heistä 35 oli naisia ja 5 miehiä. Lisäksi 60 loukkaantui.

Räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimmista onnettomuuksista, joka kosketti syvästi koko maata. Erityisesti onnettomuus kosketti tietysti Lapuan seutua, jossa lähes jokainen menetti onnettomuudessa jonkun sukulaisen, läheisen tai naapurin. Noin 70 lasta menetti vanhempansa.

Jatka lukemista ”Lapua 1976 (2023)”

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi (Suomi)
Ohjaus: Einari Paakkanen
Käsikirjoitus: Einari Paakkanen
Kesto: 75 min.
Ikäraja: S

Einari Paakkasen ohjaama Karaokeparatiisi palkittiin eilen ansaitusti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. Pääsin näkemään elokuvan Järvenpään opiston elokuvakerhossa tammikuun lopussa. Ohjaaja oli tuolloin myös itse paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi on kaunis kuvaus Suomesta ja suomalaisista karaoken harrastajista. Maailmalla karaokea lauletaan monesti ystävien kesken erillisissä vuokrattavissa karaokehuoneissa, mutta Suomessa on yleistynyt versio, jossa lauletaan baareissa ventovieraiden edessä.

Elokuva ei varsinaisesti pohdiskele syitä tähän suomalaiseen mieltymykseen, mutta esittelee ansiokkaasti joukon ihmisiä, jotka karaoke on vienyt mennessään.

Jatka lukemista ”Karaokeparatiisi (2022)”

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)

(Suomi)
Ohjaus: Teemu Nikki
Pääosissa: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio
Kesto: 82 min.
Ikäraja: 12

Teemu Nikin ohjaama ja Jani Pösön tuottama elokuva Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia on erityislaatuinen elokuva monella tavalla.

Mustalla huumorilla sävytetty elokuva kertoo MS-taudin seurauksena rintakehästä alaspäin halvaantuneen ja sokeutuneen Jaakon (Petri Poikolainen) arjesta ja suhteesta Sirpaan (Marjaana Maijala), joka on myös vakavasti sairas. Pari on löytänyt toisensa verkossa, mutta he eivät ole vielä tavanneet. Yhteyttä pidetään puhelimella.

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)

Elokuvassa on kaksi kerronnan tasoa: toisaalta se rakentaa trilleriä lähentelevän fiktiivisen tarinan ja toisaalta kuvaa, minkälaista on elämä sokeana ja liikuntavammaisena. Elokuvan tekninen toteutus tukee hienosti jälkimmäistä tavoitetta. Leffa on kuvattu tavalla, joka sumentaa suuren osan näkökentästä ja asettaa siten näkevän katsojan samaan asemaan päähenkilön kanssa. Myös elokuvan äänisuunnittelu tukee tätä kokemusta vahvasti. Elokuva luo vaikuttavan tarinallisen ja kokemuksellisen kokonaisuuden.

Jatka lukemista ”Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)”

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily

(Suomi 2021)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Aku Hirviniemi, Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa

Katsoin viimein Renny Harlinin koronakesänä 2020 Suomessa ohjaaman kreisikomedian Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily. Leffa on Luokkakokous-elokuvien sarjaan sopiva hulvaton hölmöily, jossa on myös ripaus harlinmaista toimintaa. Pääosissa nähdään kolmikko Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa, jotka lähtevät sinkkuristeilylle Hedbergin esittämän Antti-hahmon isän Akselin (Pertti Sveholm) kanssa.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily (2021)

Luokkakokous 3:n huumori ja käyttövoima pysyy pääosin navan alapuolella, kunnes elokuvan loppupuolella käydään hetkittäin sydämen korkeudella. Erityisesti eritteistä revitään huumoria – mukana ovat ainakin pissa, kakka, oksennus ja lapsivesi. Tällaisia teoksia ei yleensä kannata tähdillä arvioida, vaan pikemminkin katsojamäärillä.

Elokuvantekijät kertoivat mediahaastatteluissa, että tavoitteena oli tehdä elokuva, jonka aikana voi jättää aivot narikkaan, nauraa puolentoista tunnin ajan ja unohtaa vaikka koronapandemian aiheuttamat huolet. Näissä tavoitteissa on onnistuttu ihan hyvin, josta kertovat myös katsojaluvut. Vuoden 2021 loppuun mennessä elokuvan oli nähnyt elokuvateatterissa vaikeasta koronatilanteesta huolimatta 165 922 katsojaa (lähde: SES). Elokuva oli vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva 007 No Time to Die– ja Dyyni -elokuvien jälkeen.

Jatka lukemista ”Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily”