The Girl and The Spider (2021)

Das Mädchen und die Spinne (Sveitsi)
Ohjaus: Ramon Zürcher, Silvan Zürcher
Pääosissa: Henriette Confurius, Liliane Amuat, Ursina Lardi
Kesto: 99 min.
Ikäraja: 12

Kirjava joukko ihmisiä kohtaa asuntomuuton keskellä kahden päivän aikana. Kahden eri asunnon huoneisiin sijoittuvien tapahtumien keskiössä on Mara (Henriette Confurius), jonka kämppis Lisa (Liliane Amuat) on muuttamassa pois. Muuttopuuhien keskellä ihmisiä tulee ja menee.

Veljesten Ramon ja Silvan Zürcherin näytelmällisessä sveitsiläiselokuvassa lausutaan syvällisen tuntuisia lauseita ja katsotaan kanssanäyttelijöitä intensiivisesti silmiin. Elokuvassa on upeita kuvia ja tunnelmia, mutta lopputulos ei oikein kanna. Elokuva tavallaan ounastelee myrskyä, mutta lopulta taivas pysyy lattean harmaana.

The Girl and The Spider on saanut kriitikoilta varsin positiivisia arvioita. On myös todettu, että elokuva vaatii useamman katselukerran. Itsestäni tuntuu, että Zürcherin veljesten paras teos saattaa olla vasta tulossa.

Elokuva on esitetty mm. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla vuonna 2021. Se on katsottavissa MUBI-palvelussa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / R&A-festivaali

Henry Dunant – Punaisen Ristin isä

(Henry Dunant: Du rouge sur la croix, Ranska/Sveitsi/Italia 2006)

Ohjaus: Dominique Othenin-Girard
Pääosissa: Thomas Jouannet, Émilie Dequenne, Noémie Kocher

Punaisen Ristin liikkeen alkusysäyksenä pidetään yleisesti sveitsiläisen liikemiehen Henry Dunant’n kokemuksia Solferinon taistelukentällä kesällä 1859. Yle TV1 esitti sopivasti Dunant’n syntymäpäivään (8.5.1828) ja Suomen Punaisen Ristin 130-vuotisjuhlaan ajoitettuna yhteiseurooppalaisen tuotannon Dunant’n elämästä. Paikoin varsin teatraalisen elokuvan hyvänä puolena on tärkeiden asioiden käsittely eurooppalaisella mentaliteetilla. Pahimmat kermat on puhallettu kakusta. Kokonaista ihmistä ei Henry Dunant’sta kuitenkaan elokuvan perusteella synny. IMDb-linkki