Helene

(Suomi 2020)

Ohjaus: Antti J. Jokinen
Pääosissa: Laura Birn, Johannes Holopainen, Krista Kosonen

Helene (2020)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa taidemaalari Helene Schjerfbeckin (1862-1946) elämästä kertovan Helene-elokuvan. Kyseessä on Antti J. Jokisen ohjaama kaunis ja koskettava teos, joka keskittyy aikaan, jolloin taitelija asui äitinsä kanssa Hyvinkäällä.

Helene-elokuvan kuvaamana ajanjaksona (noin vuosina 1915-1923) Schjerfbeck on unohdettu taiteilja, jonka laajempi arvostus ja tunnettuus ovat vasta tulossa. Elokuvan teemoja ovat taiteen tekemisen ohella suhde äitiin sekä kohtaaminen ja ystävyys Einar Reuterin kanssa. Elokuva perustuu Rakel Liehun romaaniin Helene (2003).

Laura Birn tekee upean roolityön Helene Schjerfbeckinä. Birnin rinnalla vahvoissa rooleissa nähdään Pirkko Saisio Schjerfbeckin yrmeänä äitinä sekä Krista Kosonen ystävänä ja Unioni Naisasialiiton vaikuttaja Helena Westermarckina. Nuorta metsänomistajaa ja taiteen harrastajaa Einar Reuteria näyttelee Johannes Holopainen.

Jatka lukemista ”Helene”

Tom of Finland

(Suomi 2017)

Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky

Tom of Finland (2017)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finlandin. Elokuva kertoo Touko Laaksosesta (1920-1991) eli homoeroottisesta taiteestaan tunnetusta Tom of Finlandista. Tarina seuraa Kaarinassa syntyneen Laaksosen elämää jatkosodasta Helsingin mainosmaailmaan ja lopulta Kaliforniaan.

Tom of Finland on napakka kuvaus Laaksosen urasta ja homomiesten asemasta 1950-luvun Suomessa ja tilanteen asteittaisesta muutoksesta. Elokuva ei mässäile eroottisella kuvastolla, vaan keskittyy Laaksosen fantasioihin ja toiveisiin avoimemmasta ja suvaitsevaisemmasta maailmasta.

Jatka lukemista ”Tom of Finland”

Pari päivää myöhemmin

(Chand rooz ba’d…, Iran 2006)

Ohjaus: Niki Karimi
Pääosissa: Niki Karimi, Ali-Reza Anoushfar, Ehsan Amani

(Ei kuvaa)
(Ei kuvaa)

Pari päivää myöhemmin on kertomus menestyvän iranilaisnaisen Shahrzadin (Niki Karimi) arjesta. Toistuvan päivärytmin mukana katsoja saa seurata, miten päähenkilöä kohdellaan välinpitämättömästi niin työ- kuin yksityiselämässä. Keskeiseksi symboliksi nousee Shahrzadin auto, joka hyvin ilmeisellä tavalla kuvaa yksilön vapautta. Vaikka auto on väline pois alistamisesta, joutuu Shahrzad aina palaamaan kotitalliin, joka on sekin silloin tällöin tukittu isolla maastoautolla. Elokuva on seesteinen, mutta loppu lupaa myrskyä. Elokuvan on ohjannut tunnettu iranilainen naisnäyttelijä Niki Karimi, joka näyttelee elokuvassa myös pääroolin. Pari päivää myöhemmin on hänen toinen pitkä elokuvansa. IMDb-linkki

Uralin perhonen

(Suomi 2008)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Katariina Lillqvist

Uralin perhonen (2008) pressikuvaTaide on puhuttanut Suomessa viime aikoina paljon. Se on hyvä, sillä pelkillä tekstareilla ei ymmärrystä syvennetä. Yksi puheenaihe on ollut Katariina Lillqvistin ohjaama nukkeanimaatio Uralin perhonen, jossa marsalkka C.G.E. Mannerheim esitetään miehiinmenevänä, vaimonsa pompoteltavana, yksinäisenä teurastajana. Säväyttääkö?

Jatka lukemista ”Uralin perhonen”

Reikä sydämessäni

(Ett hål i mitt hjärta, Ruotsi 2004)

Ohjaus: Lukas Moodysson
Pääosissa: Thorsten Flinck, Björn Almroth, Sanna Bråding, Goran Marjanovic

Mitään elokuvaa ei mielestäni pitäisi haukkua täysin, koska joku on nähnyt vaivaa sen tekemiseen ja se saattaa sisältää jotakin, joka on jollekin tärkeää. Lukas Moodyssonin Reikä sydämessäni on kuitenkin huonoin elokuva, jonka olen vähään aikaa nähnyt. Sen missio on ihailtava, mutta teinifilosofointi ja tekotaiteellisuus vesittävät koko projektin.

Jatka lukemista ”Reikä sydämessäni”