Microhabitat

(Sogongnyeo, Etelä-Korea 2017)

Ohjaus: Jeon Go-Woon
Pääosissa: Esom, Ahn Jae-hong, Choi Deok-moon

Mikä tekee ihmisen onnelliseksi? Mitä 30-40-vuotiaan pitäisi tavoitella elämässään? Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä eteläkorealaisen Jeon Go-Woonin esikoiselokuvassa Microhabitat. Elokuvan päähenkilöllä Misolla (Esom) on prioriteetit selvillä: hän haluaa viettää aikaa poikaystävänsä kanssa, polttaa savukkeita ja nauttia hyvästä viskistä.

Microhabitat (2017)

Miso työskentelee siivoojana ja kodinhoitajana hyvin toimeentulevien nuorten naisten tyylikkäissä kodeissa ja asuu itse karussa ja kylmässä huoneessa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Kun hinnat maassa alkavat nopeasti kallistua, Miso laskeskelee, että hän voi säästää asumisessa. Niinpä hän irtisanoo vuokrasopimuksensa ja alkaa majoittua entisten opiskelu- ja bändikaveriensa luona. Kyläilyjen kautta aukeaa näkymä ystävien tekemiin valintoihin ja niiden seurauksiin, toisin sanoen siihen mistä nämä ovat omassa elämässään säästäneet tai luopuneet.

Jeon Go-Woonin elokuva on samaan aikaan kuvaus sekä yksilöiden elämänvalinnoista että siitä eteläkorealaisesta yhteiskunnasta, jossa valinnat tehdään. Elokuva on osa elokuva- ja tv-tuotantojen kokonaisuutta, joka kuvaa idän tiikeriksikin kutsutun maan kapitalismia ja kilpailua, joka vaatii usein suuria uhrauksia yksilöiden hyvinvoinnin kustannuksella. Samoja eriarvoisuuden teemoja on käsitelty muun muassa Parasite -elokuvassa (2019) ja Squid Game -sarjassa (2021).

Mikäli Etelä-Korean yhteiskunta ja sosiaaliturva kiinnostavat, niin suosittelen lukemaan myös Sosiaalivakuutus-verkkomedian artikkelin ”Sosiaaliturvan kauneuskilpailu, osa 8: Pienet menot, suuret tuloerot – Etelä-Korean sosiaaliturva palvelee taloutta”.

Microhabitat ei kuitenkaan ole edellä mainittujen Parasiten tai Squid Game -sarjan tapaan väkivaltainen elokuva, vaan osin humoristinen ja lämmin art house -elokuva yhden naisen ja tämän ystäväpiirin elämästä ja niistä kompromisseista, joita jokainen joutuu tekemään. Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Wikipedia

Wendy and Lucy

(USA 2008)

Ohjaus: Kelly Reichardt
Pääosissa: Michelle Williams, Wally Dalton, Lucy

Olen vasta tämän vuoden aikana tutustunut yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja Kelly Reichardtin tuotantoon. Kaikkia Reichardtin töitä en ole nähnyt, mutta seuraavat kolme elokuvaa ovat tehneet yksinkertaisella kauneudellaan vaikutuksen: Old Joy (2006), Wendy and Lucy (2008) sekä First Cow (2019).

Wendy and Lucy (2008)

Näistä Wendy and Lucy on upean minimalistinen elokuva yksilöstä, toveruudesta, kapitalismista ja yhteiskunnan rakenteista. Cannes’n elokuvajuhlilla vuonna 2008 ensi kertaa esitetty elokuva kertoo vailla kotia olevasta nuoresta Wendystä (Michelle Williams), joka on matkalla Alaskaan etsimään töitä. Mukana matkassa on Lucy-koira, vähän vaihtovaatteita eikä juuri muuta. Epäonneksi Wendyn auto alkaa temppuilla pienessä kaupungissa Oregonissa.

Elokuvan tarina pohjautuu Jon Raymondin novelliin Train Choir, josta Reichardt ja Raymond ovat työstäneet elokuvakäsikirjoituksen. Tarinan toiminnallinen osuus on kerrottu varsin lyhyesti, mutta elokuvan ydin löytyy itse tapahtumien lomasta. Se löytyy ihmisten ilmeistä, sanoista ja teoista sekä siitä, mihin asemiin ihmiset ovat yhteiskunnan taloudellisessa järjestelmässä päässet tai joutuneet.

Jatka lukemista ”Wendy and Lucy”

Up in the Air

(USA 2009)

Ohjaus: Jason Reitman
Pääosissa: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick

Up in the Air (2009)

Ohjaaja Jason Reitman on noussut yhdeksi blogini suosikiksi elokuvillaan Thank You For Smoking (2005) ja Juno (2007). Reitmanin uusin elokuva, Up in the Air, jatkaa aiempien tapaan amerikkalaisen yhteiskunnan moraalikysymysten parissa. Tällä kertaa käsittelyssä ovat työntekijöiden irtisanomiset ja sitoutuminen ihmissuhteissa. Charmantisti harmaantunut George Clooney esittää Ryan Binghamia, joka irtisanoo ihmisiä työkseen ja uskoo mahdollisimman kevyeen ”taakkaan” elämässä. Elokuva on vahvasti mukana ajan hengessä ja siksi on jälleen kerran ihmeteltävä, miksei levittäjä ole suomentanut elokuvan nimeä.

Jatka lukemista ”Up in the Air”

Wall Street – rahan ja vallan katu

(Wall Street, USA 1987)

Ohjaus: Oliver Stone
Pääosissa: Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah

Wall Street (1987)
Wall Street (1987)

Nuori pörssimeklari Bud Fox (Charlie Sheen) halajaa isoille vesille isojen tekijöiden joukkoon. Alan kova nimi on Gordon Gekko (Michael Douglas), jonka sihteeriä Fox on pommittanut jo jonkin aikaa pyynnöillä tavata mestari. Lopulta Gekko suostuu tapaamaan Foxin ja näyttää, miten rahaa oikeasti tehdään. Oliver Stonen ohjaama Wall Street on jatkuvasti ajankohtainen. Tällä hetkellä finanssialalta levinneen maailmanlaajuisen taantuman takia sekä siksi, että Oliver Stone kumppaneineen on valmistelemassa jatko-osaa tälle 1980-luvun klassikolle. Wall Street on mainio elokuva talouden moraalista ja ihmisten joustokyvystä – jouston tarkoittaessa kaikkea mahdollista. IMDb-linkki