Antichrist

(Tanska 2009)

Ohjaus: Lars von Trier
Pääosissa: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg

Antichrist (2009)
Antichrist (2009)

(#300) Tat-ta-da-daa! Blogin 300:s elokuva on Lars von Trierin ohjaus Antichrist. Elokuvaa ehdottivat Marko ja Teo. Antichrist on vahvan vertauskuvallinen runoelma ihmisen perimmäisestä olemuksesta, seksuaalisesta halusta ja moraalista. Keskeisiä vastinpareja ovat hyvä-paha, Jumala-Saatana, kulttuuri-luonto ja ihminen-eläin. Elokuvassa on muutamia hyvin graafisia ja tarkoituksellisen säväyttäviä kohtauksia, mutta jos on nähnyt esimerkiksi elokuvat Evil Dead (1981), Cabin Fever (2002) tai Saw (2004), eivät kuvat aiheuta kovin pysyviä traumoja. Tai no, en ole aivan varma.

Jatka lukemista ”Antichrist”

Direktøren for det hele

(Tanska 2006)

Ohjaus: Lars von Trier
Pääosissa: Jens Albinus, Peter Gantzler, Fridrik Thor Fridriksson

Direktøren for det hele (2006)
Direktøren for det hele (2006)

Voiko Lars von Trierin ohjaama komedia olla hauska? Kyllä. Direktøren for det hele on kuin tanskalainen elokuvaversio Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin erinomaisesta The Office -tv-sarjasta. Hieman haparoivalle näyttelijälle, Kristofferille (Jens Albinus), tarjotaan erilaista keikkaa: hänen pitäisi esittää pienen tanskalaisen it-alan yrityksen amerikassa asuvaa johtajaa, joka tulee neuvottelemaan islantilaisten ostajien kanssa. Toimitusjohtajan niukan preppauksen takia rooli syntyy toimistoympäristössä improvisaatioperiaatteella.

Jatka lukemista ”Direktøren for det hele”

Praha

(Prag, Tanska 2006)

Ohjaus: Ole Christian Madsen
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Borivoj Navrátil

Prag (2006)
Prag (2006)

Jotain mielenkiintoista Tanskan maalta? Kyllä. Ole Christian Madsenin ohjaama elokuva tosin sijoittuu Prahaan, mutta saa katsojan vääntämään kuivia muunnoksia kirjallisuuden klassisista Tanska-fraaseista. Praha on kertomus tanskalaismiehestä, joka matkustaa vaimonsa kanssa Tsekkiin noutamaan kuolleen isänsä ruumista.

Jatka lukemista ”Praha”

Häiden jälkeen

(Efter brylluppet, Tanska 2006)

Ohjaus: Susanne Bier
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgård

Häiden jälkeen (2006)Tanskalaisen Susanne Bierin viimeisimmän elokuvan, Häiden jälkeen, alkuteksteissä katsojia muistutetaan dogma-aatteesta, jonka sävyjä teoksessa nähdään. Sävyt peittyvät kuitenkin melodramaattisten käänteiden alle, ja elokuvaa voi luonnehtia laadukkaaksi pohjoismaiseksi ihmissuhde-elokuvaksi. Pääosassa loistaa uusimman Bond-leffan pahis Mads Mikkelsen.

Jatka lukemista ”Häiden jälkeen”

Guerilla Girl

(Tanska 2005)

Ohjaus: Frank Piasechi Poulsen

Tanskalainen dokumentti nuoresta tytöstä, joka liittyy kolumbialaiseen sissijärjestöön FARC:iin. Dokumentissa seurataan korkeakouluopiskelija Isabelin, 21, alkuvaiheen innostusta ja sissisotilaan koulutuksen etenemistä. Samalla muodostuu yksi näkökulma FARC:n toimintaan. Hyvin tehty dokumentti, joka tuo uutta omaan ajatteluun. Aiheen arkaluontoisuuden takia monet ovat pohtineet miten dokumentin teko on onnistunut. YLE FST on ollut rahoittamassa elokuvaa ja siksi se nähtiin tuoreeltaan televisiossa. Kannatti katsoa. IMDb-linkki

Italiaa aloittelijoille

(Italiensk for begyndere, Tanska 2000)

Ohjaus: Lone Scherfig
Pääosissa: Anders W. Berthelsen, Anette Stövelbäk, Ann Eleonora Jörgensen, Lars Kaalund

Yle Teeman nettisivuilla tätä elokuvaa luonnehditaan ”lämminhenkiseksi kertomukseksi kuudesta yksinäisestä, rakkautta etsivästä ihmisestä, joiden kohtalot kietoutuvat yhteen italian kurssilla”. Kuvaus pitää paikkansa. Dogma-sarjan elokuva on lämminhenkinen ja todentuntuinen kuvaus tanskalaisen pikkukaupungin asukkaista. Dogma-tyyliin mukana on arjen karuutta, mutta sopivassa määrin. Karuus ei ole niin ylitsevuotavaa kuin esimerkiksi Lars von Trierin ”Idiooteissa”. Hyvä niin. IMDb-linkki