Conclave (2024)

Conclave (Britannia, Yhdysvallat)
Ohjaus: Edward Berger
Pääosissa: Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Lithgow, Isabella Rossellini
Kesto: 120 min.
Ikäraja: K7
Ensi-ilta: 20.12.2024

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Edward Bergerin ohjaaman Conclave-elokuvan, joka perustuu Robert Harrisin samannimiseen romaaniin. Elokuva kertoo, miten konklaavi eli katolisen kirkon kardinaalien kokous valitsee uuden paavin Vatikaanissa suljettujen ovien takana. Tarinan asetelma itsessään kiehtoi minua ja mikä olisikaan ollut parempi päivä elokuvan katsomiselle kuin kristikunnan yksi vanhimmista juhlista eli loppiainen.

Katolisen kirkon piirissä tapahtuvia jännitysromaaneja on kirjoitettu jonkin verran. Ensimmäisenä tulevat mieleen David Morrellin romaani Kiven veljet (1985) sekä huippusuosittu Dan Brownin Da Vinci -koodi (2003). En ole lukenut Robert Harrisin vuonna 2016 ilmestynyttä Conclave-kirjaa, mutta yhdessä ohjaaja Bergerin (mm. Länsirintamalta ei mitään uutta, 2022) kanssa Harris on luonut varsin kiehtovan teoksen myös valkokankaalle. Harris toimii elokuvassa käsikirjoittajana.

Elokuvan tarina on kompakti ja pysyttelee varsin tiiviisti Vatikaanin upeiden rakennusten, kuten Sikstuksen kappelin sisällä. Keskiössä on kardinaali Lawrence (Ralph Fiennes), joka on määrätty johtamaan konklaavia paavin kuoleman jälkeen. Kun katolisen kirkon johtajat eri puolilta maailmaa ovat kokoontuneet Vatikaaniin, Lawrence huomaa olevansa keskellä salaliittojen ja juonittelun verkkoa.

Jatka lukemista ”Conclave (2024)”

La Vie du Christ

(Ranska 1906)

Ohjaus: Alice Guy-Blaché
Lavastus: Henri Ménessier

Ranskalainen elokuva-alan pioneeri Alice Guy-Blaché (1873-1968) ohjasi Gaumont-yhtiölle yhden varhaisimmista Jeesuksen elämästä kertovista elokuvista. La Vie du Christ -elokuva valmistui vuonna 1906 eli vain kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Lumièren veljekset järjestivät joulukuussa 1895 Pariisissa maailman ensimmäisen maksullisen elokuvanäytöksen.

La Vie du Christ (1906)

Hieman yli puoli tuntia kestävä Guy-Blachén elokuva rakentuu 25 kohtauksesta, joissa kuvataan muun muassa Jeesuksen syntymä, ihmetekoja, viimeinen ehtoollinen, ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Lähikuvia ei käytetä, vaan kaikissa kohtauksissa kamera kuvaa laajaa yleiskuvaa. Lavastus on rakennettu hienosti ja näyttelijöiden lisäksi mukana on myös hevosia.

Alice Guy-Blaché on yksi vähemmän tunnetuista elokuvataiteen kehittäjistä. Peter von Baghin Elokuvan historia -kirjassa (1975/1998) Guy-Blaché mainitaan, mutta monissa muissa elokuvan historiaa käsittelevissä teoksissa hänet ohitetaan. Unohdetun pioneerin merkitystä ja uraa käsitellään oivallisesti dokumenttielokuvassa Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché (2018), joka on katsottavissa Yle Areenassa 30.11.2021 saakka. Kannattaa myös lukea Yle Teeman sivuilla julkaistu artikkeli.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Wikipedia

Mestari

(The Master, USA 2012)

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

The Master (2012)
The Master (2012)

Paul Thomas Andersonin (Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood) ohjaama Mestari on mielenkiintoinen elokuva. Se kertoo toisen maailmansodan veteraanista Freddie Quellistä (Joaquin Phoenix), joka palaa siviilielämään ja yrittää löytää paikkaansa sodanjälkeisessä yhteiskunnassa.

Päämäärätön vaeltelu johtaa Freddien mukaan uskonnollisen lahkon toimintaan, jota johtaa Mestariksi (Philip Seymour Hoffman) kutsuttu mies, joka muistuttaa paljon skientologian perustajaa Ron L. Hubbardia. Virallisesti Mestari ei ole kertomus skientolgiasta eikä Hubbardista, mutta yhtymäkohtia on.

Aiheen, visuaalisuuden ja kertomuksen ohella elokuvan tekee kiehtovaksi Joaquin Phoenixin näyttelijätyö. Phoenixin näytteleminen on vahvaa ja intensiivistä, välillä jopa pelottavaa. Työskentelyssä on tiettyä turkkamaisuutta – sillä erotuksella, että näyttelemistä on ilo katsoa. Tätä elokuvaa voin lämpimästii suositella.

IMDb / Elonet

Todistaja

(Witness, USA 1985)

Ohjaus: Peter Weir
Pääosissa: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas

Witness (1985)

Muistijälkeni Peter Weirin ohjaamasta elokuvasta ulottuu jonnekin kauas menneisyyteen, mutta on yllättävän vahva yhä. Leffa on hypnoottinen. Sen kuvaus, musiikki, näyttelijöiden ilmeet ja eleet sekä tarinan tempo luovat erinomaisen kokonaiskokemuksen, jonka haluaa uusintaa silloin tällöin. Tarinassa etsivä John Book (Harrison Ford) asettuu suojelemaan pientä amish-poikaa, joka on todistanut kylmäverisen murhan.

Jatka lukemista ”Todistaja”