Mestari

(The Master, USA 2012)

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams

The Master (2012)
The Master (2012)

Paul Thomas Andersonin (Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood) ohjaama Mestari on mielenkiintoinen elokuva. Se kertoo toisen maailmansodan veteraanista Freddie Quellistä (Joaquin Phoenix), joka palaa siviilielämään ja yrittää löytää paikkaansa sodanjälkeisessä yhteiskunnassa.

Päämäärätön vaeltelu johtaa Freddien mukaan uskonnollisen lahkon toimintaan, jota johtaa Mestariksi (Philip Seymour Hoffman) kutsuttu mies, joka muistuttaa paljon skientologian perustajaa Ron L. Hubbardia. Virallisesti Mestari ei ole kertomus skientolgiasta eikä Hubbardista, mutta yhtymäkohtia on.

Aiheen, visuaalisuuden ja kertomuksen ohella elokuvan tekee kiehtovaksi Joaquin Phoenixin näyttelijätyö. Phoenixin näytteleminen on vahvaa ja intensiivistä, välillä jopa pelottavaa. Työskentelyssä on tiettyä turkkamaisuutta – sillä erotuksella, että näyttelemistä on ilo katsoa. Tätä elokuvaa voin lämpimästii suositella.

IMDb / Elonet

Todistaja

(Witness, USA 1985)

Ohjaus: Peter Weir
Pääosissa: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas

Witness (1985)

Muistijälkeni Peter Weirin ohjaamasta elokuvasta ulottuu jonnekin kauas menneisyyteen, mutta on yllättävän vahva yhä. Leffa on hypnoottinen. Sen kuvaus, musiikki, näyttelijöiden ilmeet ja eleet sekä tarinan tempo luovat erinomaisen kokonaiskokemuksen, jonka haluaa uusintaa silloin tällöin. Tarinassa etsivä John Book (Harrison Ford) asettuu suojelemaan pientä amish-poikaa, joka on todistanut kylmäverisen murhan.

Jatka lukemista ”Todistaja”