Songs My Brother Taught Me

(USA 2015)

Ohjaus: Chloé Zhao
Pääosissa: John Reddy, Jashaun St. John, Irene Bedard

Yksi kevään leffakohokohdista vaikuttaa olevan kiinalaissyntyisen Chloé Zhaon ohjaama Nomadland (2020). En ole vielä nähnyt leffaa, mutta katsoin ohjaajan debyyttielokuvan Songs My Brother Taught Me, joka sai ensi-iltansa vuoden 2015 Sundance-festivaaleilla.

Songs My Brother Taught Me (2015)

Songs My Brother Taught Me kertoo ihmisistä Pine Ridgen intiaanireservaatissa Etelä-Dakotan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tarina keskittyy nuoreen mieheen nimeltä Johnny Winters (John Reddy) ja hänen pikkusiskoonsa Jashaun (Jashaun St. John). Lapset elävät alkoholiongelman kanssa kamppailevan äitinsä kanssa ja Johnny hankkii lisätuloja myymällä pimeitä pulloja reservaatin asukkaille.

Elokuva ei ole mikään kepeä katselukokemus, vaan kuvaus reservaatissa asuvien elämän haasteista. Ongelmista yleisin on alkoholi ja sen lieveilmiöt. Elokuvassa nähtävien Badlandsin kansallispuiston maisemien karuus tuntuu vertautuvan suoraan ihmisten elämän karuuteen.

Olen viime aikoina tuntenut vetoa niin sanottuihin moderneihin lännentarinoihin, kuten Taylor Sheridanin Sicario (2015), Hell Or High Water (2016), Wind River (2017) ja Yellowstone-tv-sarja (2018- ). Songs My Brother Taught Me on sukua näille teoksille, vaikkei olekaan niin toiminnallinen kuin edellä mainitut.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

Django – kostaja

(Django, Italia, Espanja 1966)

Ohjaus: Sergio Corbucci
Pääosissa: Franco Nero, Loredana Nusciak, José Bódalo

Django (1966)

Yksinäinen mies vaeltaa karussa maisemassa ja raahaa perässään ruumisarkkua. Arkku ja miehen saappaat ovat yltä päältä mudassa. Mies tuntuu kulkevan vääjäämättä kohti ristiriitoja ja eripuraa. Miehen nimi on Django.

Sergio Corbuccin ohjaama ja tuottama Django – kostaja (videolevityksessä käytetty nimi Nimeni on Django) on yksi italowesternien malliesimerkkejä. Spagetti- tai italowesterneiksi kutsutaan Italiassa lähinnä 1960-luvulla tuotettuja lännenelokuvia, joissa yhdistyivät italialaisen elokuvan realismi, sosiaalisten suhteiden karikatyyrit, väkivalta ja omanlainen historiaton länsi.

Tunnetuimpia italowesternejä

– Kourallinen dollareita (Sergio Leone, 1964)
– Vain muutaman dollarin tähden (Sergio Leone, 1965)
– Hyvät, pahat ja rumat (Sergio Leone, 1966)
– Django – kostaja (Sergio Corbucci, 1966)
– Huuliharppukostaja (Sergio Leone, 1968)
– Suuri hiljainen (Sergio Corbucci, 1968)

Django – kostaja valmistui kaksi vuotta Sergio Leonen elokuvan – yhden varhaisimman italowesternin – Kourallinen dollareita (1964) jälkeen ja on tuotettu Leonen teoksen menestyksen innoittamana. Leonen leffa puolestaan on adaptaatio Akira Kurosawan samuraielokuvasta Yojimbo – onnensoturi (1961), jossa yksinäinen soturi vedättää Japanissa ristiriitojen ja rikollisuuden köyhdyttämän kaupungin taistelevia ryhmittymiä. Muiden ideoiden reipas lainailu oli tyypillistä italowesterneille.

Jatka lukemista ”Django – kostaja”

Wyatt Earp

(USA 1994)

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman

Wyatt Earp (1994)
Wyatt Earp (1994)

Western on yksi suosikkielokuvagenreistäni. Lajityypille on ominaisia pohtia hyvän ja pahan olemusta sekä oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassa. Onko moraalisesti oikein kostaa itse pahantekijöille vai pitääkö oikeutta hakea oikeusistuimissa? Näitä teemoja käsitellään myös Lawrence Kasdanin ohjaamassa Wyatt Earp -elokuvassa, jonka nimiroolissa nähdään Kevin Costner.

Moraalipohdintojen ohella elokuvaa voi lähestyä myös viiksien kautta. Wyatt Earp on nimittäin  erinomainen Movember-elokuva. Länkkäreistä piittaamatonkin voi katsoa elokuvaa bongaamalla erilaisia viiksiä – ja niitä on paljon. Viiksettömiä ovat lähinnä naiset ja lapset.

Olen mukana Movember-kampanjassa kasvattamassa viiksiä ja edistämässä miesten terveyttä. Katso profiilisivuni.

IMDb / Elonet

Kova kuin kivi

(True Grit, USA 2010)

Ohjaus: Joel ja Ethan Coen
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld

True Grit (2010)

14-vuotiaan Mattie Rossin (Hailee Steinfeld) isä kuolee humalassa rettelöivän Tom Chaneyn (Josh Brolin) laukauksiin. Chaney pakenee kaupungista teon jälkeen, mutta tytär ei suostu jättämään asiaa sikseen, vaan palkkaa liittovaltion seriffin (U.S. Marshal) Rooster Cogburnin (Jeff Bridges) jäljittämään pakenevaa tappajaa. Chaneyn kannoilla on myös Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon).

Kova kuin kivi perustuu Charles Portisin True Grit -romaaniin (1968). Tarina on filmatisoitu ensimmäisen kerran vuonna 1969, jolloin Cogburnia esitti lännenelokuvien legenda John Wayne.

Joel ja Ethan Coenin versio tarinasta on taattua Coen-laatua. Elokuva on huomattavasti parempi kuin miesten edellinen 1960-luvun juutalaisyhteisöön sijoittuva A Serious Man -elokuva. Kova kuin kivi on tarina villistä lännestä ja meininki on hyvin protestanttista.

Jatka lukemista ”Kova kuin kivi”

Silverado

(USA 1985)

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover

Silverado (1985)

Kirkkaan sininen taivas, jylhät vuoret ja lumiset tasangot. Sinisen taivaan alla yksinkertainen yhteiskunta, jossa mies tarvitsee vain hevosen, hatun ja aseen. Siinä Lawrence Kasdanin ohjaaman Silverado-elokuvan puitteet, jotka kiehtovat häkellyttävän paljon postmodernissa palveluyhteiskunnassa elävää katsojaa.

Elokuvassa värikäs joukko enemmän ja vähemmän sankarillisia miehiä lyöttäytyy yhteen puolustamaan oikeudenmukaisuutta – ja omia etujaan. Vastassa on muun muassa kiero seriffi, joka pitää järjestystä yllä omalla tavallaan.

Jatka lukemista ”Silverado”

Kalpea ratsastaja

(Pale Rider, USA 1985)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Chris Penn

Pale Rider (1985)

Coy LaHood (Richard Dysart) on ilkeä ja ahne mies. Hän hallitsee itsevaltiaan ottein pientä kaupunkia Kalifornian takamailla ja tyrannisoi apumiestensä avulla kaupungin liepeillä elävää kullankaivajayhteisöä. Kun LaHoodin rosvojoukko on jälleen kerran tehnyt tuhojaan kullankaivajien leirissä ja tappanut muun muassa nuoren Megan Wheelerin (Sydney Penny) koiran, polvistuu tyttö koiransa haudalla ja rukoilee Jumalalta – mikäli sellainen on – apua perheensä ahdinkoon. Seuraavana päivänä ilmestyy vuorilta saarnaaja (Clint Eastwood), joka osaa käyttää myös nyrkkejään.

Jatka lukemista ”Kalpea ratsastaja”