Wyatt Earp

(USA 1994)

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman

Wyatt Earp (1994)
Wyatt Earp (1994)

Western on yksi suosikkielokuvagenreistäni. Lajityypille on ominaisia pohtia hyvän ja pahan olemusta sekä oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassa. Onko moraalisesti oikein kostaa itse pahantekijöille vai pitääkö oikeutta hakea oikeusistuimissa? Näitä teemoja käsitellään myös Lawrence Kasdanin ohjaamassa Wyatt Earp -elokuvassa, jonka nimiroolissa nähdään Kevin Costner.

Moraalipohdintojen ohella elokuvaa voi lähestyä myös viiksien kautta. Wyatt Earp on nimittäin  erinomainen Movember-elokuva. Länkkäreistä piittaamatonkin voi katsoa elokuvaa bongaamalla erilaisia viiksiä – ja niitä on paljon. Viiksettömiä ovat lähinnä naiset ja lapset.

Olen mukana Movember-kampanjassa kasvattamassa viiksiä ja edistämässä miesten terveyttä. Katso profiilisivuni.

IMDb / Elonet

Kova kuin kivi

(True Grit, USA 2010)

Ohjaus: Joel ja Ethan Coen
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld

True Grit (2010)

14-vuotiaan Mattie Rossin (Hailee Steinfeld) isä kuolee humalassa rettelöivän Tom Chaneyn (Josh Brolin) laukauksiin. Chaney pakenee kaupungista teon jälkeen, mutta tytär ei suostu jättämään asiaa sikseen, vaan palkkaa liittovaltion seriffin (U.S. Marshal) Rooster Cogburnin (Jeff Bridges) jäljittämään pakenevaa tappajaa. Chaneyn kannoilla on myös Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon).

Kova kuin kivi perustuu Charles Portisin True Grit -romaaniin (1968). Tarina on filmatisoitu ensimmäisen kerran vuonna 1969, jolloin Cogburnia esitti lännenelokuvien legenda John Wayne.

Joel ja Ethan Coenin versio tarinasta on taattua Coen-laatua. Elokuva on huomattavasti parempi kuin miesten edellinen 1960-luvun juutalaisyhteisöön sijoittuva A Serious Man -elokuva. Kova kuin kivi on tarina villistä lännestä ja meininki on hyvin protestanttista.

Jatka lukemista ”Kova kuin kivi”

Silverado

(USA 1985)

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover

Silverado (1985)

Kirkkaan sininen taivas, jylhät vuoret ja lumiset tasangot. Sinisen taivaan alla yksinkertainen yhteiskunta, jossa mies tarvitsee vain hevosen, hatun ja aseen. Siinä Lawrence Kasdanin ohjaaman Silverado-elokuvan puitteet, jotka kiehtovat häkellyttävän paljon postmodernissa palveluyhteiskunnassa elävää katsojaa.

Elokuvassa värikäs joukko enemmän ja vähemmän sankarillisia miehiä lyöttäytyy yhteen puolustamaan oikeudenmukaisuutta – ja omia etujaan. Vastassa on muun muassa kiero seriffi, joka pitää järjestystä yllä omalla tavallaan.

Jatka lukemista ”Silverado”

Kalpea ratsastaja

(Pale Rider, USA 1985)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Chris Penn

Pale Rider (1985)

Coy LaHood (Richard Dysart) on ilkeä ja ahne mies. Hän hallitsee itsevaltiaan ottein pientä kaupunkia Kalifornian takamailla ja tyrannisoi apumiestensä avulla kaupungin liepeillä elävää kullankaivajayhteisöä. Kun LaHoodin rosvojoukko on jälleen kerran tehnyt tuhojaan kullankaivajien leirissä ja tappanut muun muassa nuoren Megan Wheelerin (Sydney Penny) koiran, polvistuu tyttö koiransa haudalla ja rukoilee Jumalalta – mikäli sellainen on – apua perheensä ahdinkoon. Seuraavana päivänä ilmestyy vuorilta saarnaaja (Clint Eastwood), joka osaa käyttää myös nyrkkejään.

Jatka lukemista ”Kalpea ratsastaja”

Korpraali McB

(The Beguiled, USA 1971)

Ohjaus: Don Siegel
Pääosissa: Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman

The Beguiled (1971)
The Beguiled (1971)

Korpraali McB (alkup. The Beguiled eli täynnä ihmetystä ja iloa) on yksi mielenkiintoisimmista Clint Eastwood -länkkäreistä. Kyseessä ei itse asiassa ole perinteinen lännenelokuva, vaan ennemminkin jännitys/psykodraama, joka sijoittuu länkkäriaikaan eli Yhdysvaltain sisällissotaan. Pohjoisvaltioiden joukoissa taisteleva korpraali John McB (Eastwood) haavoittuu ja ajautuu hoidettavaksi etelävaltioiden suojelemaan tyttökouluun, jossa miehisestä läsnäolosta innostuvat naiset jokaisessa ikäluokassa. Juoniasetelma kuulostaa huonolta B-elokuvalta, mutta ohjaaja Don Siegelin omalla listalla elokuva on yksi miehen parhaista. Kannattaa katsoa. IMDb-linkki

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta

(The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, USA 2007)

Ohjaus: Andrew Dominik
Pääosissa: Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2007)
Jesse Jamesin... (2007)

Varoitus: tämä elokuva sisältää elementtejä, jotka ulkoapäin katsottuna saattavat karkottaa oikeat katsojat ja houkutella väärät. Kyseessä on western, mutta ei ole. Kyseessä on Brad Pitt -elokuva, mutta ei ole. Kyseessä on elokuva Jesse Jamesista, mutta ei ole.

Jatka lukemista ”Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta”