Wendy and Lucy

(USA 2008)

Ohjaus: Kelly Reichardt
Pääosissa: Michelle Williams, Wally Dalton, Lucy

Olen vasta tämän vuoden aikana tutustunut yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja Kelly Reichardtin tuotantoon. Kaikkia Reichardtin töitä en ole nähnyt, mutta seuraavat kolme elokuvaa ovat tehneet yksinkertaisella kauneudellaan vaikutuksen: Old Joy (2006), Wendy and Lucy (2008) sekä First Cow (2019).

Wendy and Lucy (2008)

Näistä Wendy and Lucy on upean minimalistinen elokuva yksilöstä, toveruudesta, kapitalismista ja yhteiskunnan rakenteista. Cannes’n elokuvajuhlilla vuonna 2008 ensi kertaa esitetty elokuva kertoo vailla kotia olevasta nuoresta Wendystä (Michelle Williams), joka on matkalla Alaskaan etsimään töitä. Mukana matkassa on Lucy-koira, vähän vaihtovaatteita eikä juuri muuta. Epäonneksi Wendyn auto alkaa temppuilla pienessä kaupungissa Oregonissa.

Elokuvan tarina pohjautuu Jon Raymondin novelliin Train Choir, josta Reichardt ja Raymond ovat työstäneet elokuvakäsikirjoituksen. Tarinan toiminnallinen osuus on kerrottu varsin lyhyesti, mutta elokuvan ydin löytyy itse tapahtumien lomasta. Se löytyy ihmisten ilmeistä, sanoista ja teoista sekä siitä, mihin asemiin ihmiset ovat yhteiskunnan taloudellisessa järjestelmässä päässet tai joutuneet.

Jatka lukemista ”Wendy and Lucy”

Erämaan armoille

(Into the Wild, USA 2007)

Ohjaus: Sean Penn
Pääosissa: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt

Into the Wild (2007)
Into the Wild (2007)

Serkku suosittelee -sarja jatkuu. Tällä kertaa on vuorossa hieno ”takaisin luontoon” -elokuva, jota serkku luonnehtii seuraavin sanoin:

Suosittelen Into The Wildia. Vaikka päähenkilön puuhista ja niiden perusteluista voidaan olla montaa mieltä, Sean Penn on ohjannut (pääpiirteittäin) tositapahtumiin perustuvasta aiheesta hienon elokuvan. Musiikista vastaa aika pitkälle Pearl Jamin Eddie Vedder.

Jatka lukemista ”Erämaan armoille”

Kohtaamisia

(Suomi 2007)

Ohjaus: Jyrki Heinonen

Kohtaamisia (2007)

Kela herättää tunteita lehtien palstoilla, radio-ohjelmissa ja kylän raiteilla. Tämä on lähes väistämätöntä, koska hyvinvointivaltion organisaationa se on usein mukana ihmisten elämän muutosvaiheissa. Tunteita herättää myös Jyrki Heinosen ohjaama dokumenttielokuva Kohtaamisia, joka kertoo monikerroksisesti elämästä ja asiakaskohtaamisista Kelan toimistoissa.

Jatka lukemista ”Kohtaamisia”

Taksikuski

(Taxi Driver, USA 1976)

Ohjaus: Martin Scorsese
Pääosissa: Robert De Niro, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Jodie Foster

Taxi Driver (1976)

Katsoin Taksikuskin sunnuntaiaamupäivänä Genevessä, kun muut vielä nukkuivat. Tällaiseen hetkeen elokuva loi mielenkiintoisen tunnelman. Travis (Robert De Niro) aloittaa taksikuskin hommat New Yorkissa ja tapaa työssään kaupungin koko kirjon. Elokuvan edetessä Travis ottaa ohjat omiin käsiinsä ja alkaa ”puhdistamaan” kaupungin katuja.

Jatka lukemista ”Taksikuski”