X-paroni

(Suomi 1964)

Ohjaus: Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta, Spede Pasanen
Pääosissa: Spede Pasanen, Jaakko Pakkasvirta, Meri Lii

X-paroni (1963)
X-paroni (1963)

Tätä ei kukaan ole toivonut, mutta tässä se tulee: Spede Pasasen ensimmäinen elokuva – X-paroni vuodelta 1964. Spede tekee elokuvassa kaksoisroolin; hän esittää paroni Wilhelm von Tandemia sekä paronin identtistä vastinetta, köyhää maalaispoikaa Kallea. Kuten on odotettavissa, miesten osat vaihtuvat ja siitäkös hassuja tilanteita syntyy. Elokuva on melko epätasainen kudelma kohtauksia, mutta jäin pohtimaan, kuinka tuore idea identiteetin vaihtuminen oli leffan ilmestymisaikana. Ja missä elokuvassa ideaa käytettiin ensi kertaa? IMDb:n mukaan identiteetin vaihtuminen on ensi kertaa aiheena Mark Twainin romaaniin Prinssi ja kerjäläispoika (1881) perustuvassa elokuvassa vuodelta 1909 (katso IMDb-lista). X-paroni on 74 elokuvaa käsittävällä listalla sijalla 18. Listaus ei ole absoluuttinen totuus, mutta osoittaa sen, että Spede oli liikkeellä aika aikaisessa vaiheessa. Lopputulos on tosin sen kaltainen, että monessa muussakin asiassa oltiin enemmän nopeita kuin huolellisia. Uudelleen ideaa käytettiin elokuvassa Tupla-Uuno (1988). IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “X-paroni”

  1. Sitten on tietysti ne lukuisat tv -sarjat, joissa on tätä ideaa käytetty. Esimerkkinä voisi antaa Xenan (Xena toimii hetken hienostelevana prinsessana) ja Frendit (Phoeben kaksoissisar).

    Viitaten tekstiisi niin eikä Spede ja Kokkonen olleet tunnettuja nenäliinan kääntöpuolelle elokuvan tekeviä käsikirjoittajia?

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.