Girl (2018)

Girl (Belgia, Hollanti)
Ohjaus: Lukas Dhont
Pääosissa: Viktor Polster, Arie Worthalter, Oliver Bodart
Kesto: 105 min.
Ikäraja: Ei tietoa

Lukas Dhontin ohjaama Girl on kuvaus sukupuolen korjaushoidossa olevan nuoren Laran (Viktor Polster) koettelemuksista. Laran intohimona on balettitanssi ja hän on vastikään päässyt koeajalle arvostettuun balettikouluun Antwerpenissä. Tämän takia hän on myös muuttanut isänsä ja pikkuveljensä kanssa uuteen kaupunkiin lähemmäs balettikoulua.

Girl (2018)

Vasta 15-vuotias Lara kuitenkin kokee sukupuoliristiriitaa. Lainatakseni Duodecim-lehden artikkelia Lara ”kokee fyysisen sukupuolensa ja sen mukaisen psykososiaalisen roolin itselleen vieraaksi ja vastenmieliseksi ja toivoo voivansa saada elää toisen sukupuolen mukaisessa roolissa ja kehossa”. Lara kokee pojan ruumiin itselleen vieraaksi ja kokee olevansa tyttö.

Elokuva on raastavaa katseltavaa, koska nuori ihminen altistaa kehonsa erittäin kovalle fyysiselle koetukselle ja rääkille. Ammattimainen balettiharjoittelu runtelee jalat verille ja halu muuttua tytöksi koettelee niin kehoa kuin mieltä.

On kuitenkin lohdullista, että sukupuolen korjaushoidoilla pystytään nykyään lievittämään sukupuoliristiriitaa tehokkaasti. Duodecimin artikkelin mukaan potilaista valtaosan elämänlaatu kohenee hoitojen myötä.

Jatka lukemista ”Girl (2018)”

Ben X

(Belgia 2007)

Ohjaus: Nic Balthazar
Pääosissa: Greg Timmermans, Marijke Pinoy, Cesar De Sutter

Ben X (2007)

Pari vuotta sitten Espoo Cinénkin ohjelmistossa nähty Nic Balthazarin ohjaama ja kirjoittama Ben X on elokuva tärkeästä aiheesta – erilaisuuden ymmärtämisestä. Elokuva kertoo Ben-nimisestä belgialaisnuorukaisesta (Greg Timmermans), jota kiusataan koulussa. Ben sairastaa autismin kirjon oireyhtymää, mikä tekee koulutovereiden kiusaamisesta vielä julmempaa. Autismin kirjon oireyhtymät ovat keskushermoston kehityshäiriöitä. Benin pakopaikaksi muodostuu yhteisöllinen tietokonepeli, jossa pojan alias, Ben X on vahva ritari. Balthazarin ohjaama leffa on suunnattu nuorille, mikä näkyy kerronnan alleviivailevassa ja mutkittelemattomassa tyylissä. Elokuva yhdistelee fantasiaa ja todellisuutta, mikä on toisaalta melko realistinen kuvaus nuoren ihmisen maailmasta, jossa todellisuuden rakenteet vasta hahmottuvat. Pääosanesittäjä, Greg Timmermans, näyttelee nuorta Beniä ansiokkaasti, mutta hän on auttamatta liian vanha rooliin. Kolmekymppinen mies ei nyt vain kovin helposti sulaudu yläastepojan rooliin. Elokuva on aika synkkä eli kannattaa harkita, milloin sen katsoo. IMDb-linkki