Erittäin salainen

(For Your Eyes Only, Iso-Britannia 1981)

Ohjaus: John Glen
Pääosissa: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol

For Your Eyes Only (1981)
For Your Eyes Only (1981)

Erittäin salainen on ollut aina yksi suosikki-Bondejani. Elokuva valmistui Kuuraketin (1979) jälkeen, joka oli vienyt Bondin avaruuteen ja koko elokuvasarjan hieman oudoille kiertoradoille. Erittäin salainen oli paluu juurille ja erityisesti maan pinnalle. Elokuvassa James Bond (Roger Moore) jäljittää Britannian hallitukselle tärkeää ATAC-koodauskonetta, joka on vaarassa joutua vääriin käsiin. Elokuva esitettiin elokuvateatteri Bristolissa Helsingissä 3.5.2009 ja paikalla oli myös päätähti Roger Moore.

Erittäin salainen on Roger Mooren viides Bond-leffa ja yhdessä Octopussy – mustekala -elokuvan kanssa Mooren parhaita. Mukana on huumoria, mutta myös pyrkimystä vakavoittaa hahmoa. Alussa Bond vierailee vaimonsa Teresa Bondin haudalla ja potkaisee myöhemmin palkkamurhaajan autoineen päivineen rotkoon, vaikka pahis on jo avuttomassa tilassa. Vakavuutta tuo myös kostoretkellä oleva Melina Havelock (Carole Bouquet), jonka kanssa Bond liittoutuu.

Huumori on toki läsnä koko elokuvan ajan jo ennen alkutekstejä, mikä on tuttua Mooren Bondeissa. Sutkautuksia riittää ja ne ovat useimmiten osuvia. Heikoiten toimivat ehkä loppusketsi ja kohtaus jääkiekkokaukalossa.

Seikka, joka toimii takuuvarmasti jokaisessa Bondissa on stunt-työskentely. On ehkä vaikea uskoa, että ammattilaiset ovat ihan oikeasti riippuneet helikopterista ja kallionkielekkeiltä vain elokuvan takia. Myös kuvaajat ovat venyneet usein uskomattomiin suorituksiin, joista tässä elokuvassa on näytteitä mm. laskettelukohtauksissa. Ei ole aivan yksinkertaista kuvata takaa-ajoa kelkkaradalla.

Olen sitä ikäluokkaa, joka ei ole kovin usein nähnyt vanhempia James Bond -elokuvia isolta valkokankaalta, vaan on joutunut tyytymään VHS- ja DVD-formaatteihin. Olikin hienoa nähdä yksi omista suosikeistani kerrankin kunnon elokuvateatteriolosuhteissa. Ruotsista lainattu elokuvan kopio oli teknisesti varsin hyvä, mikä ei kertoman mukaan ole mikään itsestäänselvyys, koska hyvien esityskopioiden määrä on pienentynyt huimasti. Kopiot ovat yksinkertaisesti huonossa kunnossa. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Kava, ansaitseekin tilaisuuden järjestämisestä ja digitekstityksestä suuret kiitokset.

Roger Moore Bristolissa 3.5.2009
Roger Moore Bristolissa 3.5.2009

Ennen elokuvaa järjestettiin noin tunnin mittainen keskustelutilaisuus, jossa Roger Moore kertoi kepeään tyyliinsä urastaan ja merkittävistä elokuva- ja tv-projekteista. Kuvassa Moore, 81, johdattelee katsojat elokuvaan ja kehottaa bongaamaan alkupuolen uima-allaskohtauksesta miehen naisen vaatteissa. DVD-ekstroistakin tutun tarinan mukaan kuvauksiin rekrytoiduista naisstatisteista yksi olikin mies, mikä sai tuottajan hieman hiiltymään. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.