Punainen vaara

(Red Dawn, USA 1984)

Ohjaus: John Milius
Pääosissa: Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen

Red Dawn (1984)
Red Dawn (1984)

Ohjaaja ja käsikirjoittaja John Milius on samaa elokuvantekijäsukupolvea kuin George Lucas, Steven Spielberg ja Martin Scorcese. Milius on tunnettu erityisesti elokuvista Likainen Harry (käsikirjoitus ilman mainintaa, 1971), Magnum .44 (käsikirjoitus, 1973), Ilmestyskirja. Nyt. (käsikirjoitus, 1979) ja Conan – barbaari (käsikirjoitus ja ohjaus, 1982).

1960- ja 1970-luvuilla, kun monet amerikkalaiset elokuvantekijät mielsivät itsensä liberaaleiksi, John Milius edusti enemmänkin konservatiivisia ihanteita. Dokumentissa Milius (2013) häntä luonnehditaan macho-zen-anarkisti-konservatiiviksi. Milius on muun muassa intohimoinen aseidenkanto-oikeutta kannatava hahmo. Punainen vaara (Red Dawn) vuodelta 1984 onkin eräänlainen tämän ajatusmaailman manifestaatio.

Elokuvassa Neuvostoliiton joukot hyökkäävät kommunistiliittolaistensa kanssa Yhdysvaltoihin, minkä seurauksena syttyy kolmas maailmansota. Elokuva keskittyy kuvaamaan Coloradossa asuvien nuorten muodostamaa vastarintaliikettä, joka panee hyökkääjille kampoihin. Nuorten rooleissa nähdään muun muassa Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson ja Charlie Sheen.

Tämän päivän kontekstissa elokuva vaikuttaa jonkin verran oudolta. Pitää silti muistaa, että 1980-luvun alkupuoliskolla suurvaltojen jännitteet ja ydinsodan uhka olivat varsin todellisia. Toki Punainen vaara tuolloinkin vaikutti monesta hieman oudolta ja kiusalliselta elokuvalta eikä se varsinaisesti auttanut John Miliusta saamaan uusia ystäviä liberaaleissa elokuvapiireissä. Tämä käy ilmi aiemmin mainitussa dokumentissa Milius (2013), jonka Yle Teema esitti kesäkuussa.

Punainen vaara -elokuvassa korostuu kansalaisten oikeus kantaa omaa asetta ja siksi sen voi tulkita eräänlaiseksi kannatuspuheenvuoroksi NRA:n (National Rifle Association) eli kansallisen kivääriyhdistyksen ajamille tavoitteille. Yhdysvaltain konservatiivipiireissä Punainen vaara onkin pidetty elokuva.

Suomessa Punainen vaara sai elokuvatarkastamolta vuonna 1984 päätöksen KK eli kokonaan kielletty – ulkopoliittisin syin. Yhdysvalloissa se oli puolestaan ensimmäinen PG-13 -luokiteltu elokuva. Vastaavanlainen, mutta hullumpi ja huonompi ”hyökkäys USA:han” -leffa on Invasion U.S.A. (1985), jonka pääosassa nähdään Chuck Norris.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.